Értékelés

Könyvajánló: a legizgalmasabb 2020-as megjelenések!

Véget ért 2019, de természetesen ebben az évben sem maradunk jobbnál jobb olvasnivalók nélkül. Néhány kiadó már most elárulta, hogy milyen friss megjelenésekkel készülnek 2020-ra, és néhány könyv megjelenésére más kiadóknál is fény derült, például rajongói kérdések nyomán. Ezért aztán összegyűjtöttem, hogy melyek azok a könyvek, amiket a legjobban várok idén. A lista természetesen nem lehet teljes, hiszen biztosan sok olyan izgalmas könyv is jön, amiről még nincs tudomásunk, különösen április és június környékén számíthatunk nagy dömpingre, a Könyvfesztivál és a Könyvhét környékén. Jöjjön tehát 8+1  kötet, amit már most nagyon várok!

1. Suzanne Collins: The ​Ballad Of Songbirds And Snakes

Nem túlzok, ha azt mondom, hogy az évtized egyik nagy durranása volt Suzanne Collins regénytrilógiája, az Éhezők viadala. Úgy tűnt, hogy a sorozatnak végleg vége, azonban a szerző úgy döntött, hogy még nem engedi el ezt a világot, és 2020-ban egy előzménytörténet jelenik meg a sorozathoz, melynek magyar címe egyelőre még nincs. A külföldi megjelenés előreláthatóan májusban lesz, és a Agave kiadó nagyon dicséretesen már nem a nemzetközi megjelenés körül ki szeretné adni a könyv magyar változatát is – már ha időben megkapják a szöveget. Bízom benne, hogy a regény nem fog csalódást okozni, és méltó folytatása – vagy inkább előzménye – lesz a nagy sikerű trilógiának.

2. R. F. Kuang: Sárkányköztársaság

Még Collins könyvénél is jobban várom R. F. Kuang könyvének, a Mákháborúnak a folytatását, mely a Sárkányköztársaság címet kapta. A Mákháború számomra 2019 egyik legjobb olvasmánya volt, ezért majd kiugrottam a bőrömből, amikor megtudtam, hogy nemcsak a második rész jelenik meg áprilisban, de a Könyvfesztiválra hazánkba látogat a szerző is, így a frissen megjelenő második részt már magával R. F. Kuanggal dedikáltathatom. A szerzővel április 25-én találkozhattok, én mindenképp szeretném dedikáltatni a könyveimet, mert biztos vagyok benne, hogy a Mákháború után a Sárkányköztársaság is egy egészen egyedi és nagyszabású fantasy lesz. A kötetnek már magyar borítója is van, ami igazán hangulatosra sikerült!

3. S. A. Chakraborty: Aranybirodalom

Bár az év első felében nem, de remélhetőleg még 2020-ban megjelenik a Bronzváros harmadik része is S. A Chakrabortytól. A második rész, a Rézkirályság idén ősszel jelent meg magyarul, és sajnos még nem jutottam addig, hogy elolvassam, de az első rész után szinte biztos, hogy a trilógia záró darabjának is a polcomon lesz a helye. A magyarul Aranybirodalomként emlegetett The Empire of Gold eredeti nyelven június 30-án jelenik meg, és – ismerve az Agave kiadót – reménykedhetünk benne, hogy nem sokkal ezután már magyarul is olvashatjuk  a fantasy sorozat lezárását. De előtte még belevetem magam a második részbe, melyről remélhetőleg hamarosan olvashatjátok az értékelésemet is!

4. Katherine Arden: The ​Winter of the Witch

Ha igazak az elhintett információk – és remélem, hogy azok – akkor 2020-ban, sőt, talán már az év első felében számíthatunk Az északi erdő legendája nevet viselő sorozat harmadik, záró részére, azaz A medve és a csalogány újabb folytatására. Úgy tűnik, hogy azok után, hogy az Alexandra Kiadó viszonylag sokat várt a második rész megjelenítésével, az utolsó részt hamar elhozza, hiszen csak néhány hónapja vehettük kézbe A lány a toronyban címet viselő második kötetet is. Én nagyon remélem, hogy hamar megjelenik a The ​Winter of the Witch, mert már nagyon izgat, hogy hogyan zárul ez a különleges hangulatú fantasysorozat. Bízom benne, hogy harmadik kötet is megtartja az eredeti, gyönyörű borítót, ami most sem okoz csalódást a rajongóknak.

5

5. Tamsyn Muir: Gideon the Ninth

A tavalyi év egyik nagy sikere volt a nemzetközi piacon Tamsyn Muir, új-zélandi írónő debütáló regénye, a Gideon the Ninth. A mű a sci-fi és a fantasy jegyeit is magán viseli, és állítólag egy nagyon komplex, sokoldalú szövegről van szó, ezért egyből felkeltette a figyelmemet, amikor a Fumax bejelentette, hogy előreláthatólag a júniusi Könyvhétre megjelentetik a regényt magyarul. Bár a könyv elég horrorisztikusnak tűnik a fülszövege alapján, a humor sem hiányzik belőle, ezért tényleg izgalmas megjelenésnek tűnik!

6

6. Jay Kristoff: Nevernight – Öröknappal

Bár a Könyvmolyképző Kiadó 2020-as terveiről még nem tudni sokat, de egy rajongói kérdésre válaszolva elárulták, hogy 2020-ban – ha minden a tervek szerint alakul – végre megjelenik a sokak által várt Nevernight, Jay Kristoff új könyvsorozatának első részét. A bérgyilkosos high fantasy elég kemény kötetnek ígérkezik, tele bérgyilkosokkal és sötét titkokkal, ezért aztán nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Bízom benne, hogy mihamarabb olvashatjuk a regényt magyarul, bár a pontos megjelenésről egyelőre nincs információ. Mivel a rajongók már hosszú évek óta nagyon várják a könyvet – a Molyon újra és újra előkerül a könyv – ezért már most úgy tűnik, hogy nagy sikere lesz a történetnek.

7

7. Emily St. John Mandel: Glas Hotel

Képtalálat a következőre: „emily st john mandel glass hotel”A Gabo 2020-as terveiből kiderült, hogy nem engedték el Emily St. John Mandel, kanadai írót, és a Tizenegyes állomás után most egy újabb regényét adják ki. A Glass Hotel az előbbi könyv világában játszódik, viszont évekkel a világvégét okozó vírusjárvány előtt, tehát lényegében egy előzménykötetről beszélhetünk. Mivel a Tizenegyes állomás annak idején nagyon magával ragadott, bízom benne, hogy az új regény is hasonlóan különleges írás lesz. A Glass Hotel magyarországi megjelenéséről egyelőre nem sokat lehet tudni, de az biztos, hogy még 2020 első felében a magyar olvasók kezébe kerül. A regényt többféle borítóval is kiadták már külföldön, nagyon remélem, hogy valami igazán szépet vesz át a Gabo.

8. Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők

Egy novelláskötet is nagyon felkeltette a figyelmemet, mely a többi könyvtől eltérően már előrendelhető, és február 18-án jelenik meg az Agave Könyvek jóvoltából. Ez azért is érdekes, mert a kiadó eddig nem nagyon foglalkozott novellákkal, de bízom benne, hogy sikerül ezt a műfajt is sikerre vinniük, különösen, hogy ilyen izgalmas könyv kiadásába vágnak bele először. A női test és más összetevők történetei alapvetően a nők mindennapi életét mutatja be, és mindazokat az erőket, melyek hatással vannak a testükre. Mindezt azonban rendhagyó formában teszi a könyv: lebontja a műfajok közötti határokat és szándékosan provokál. A könyv eredeti nyelven 2017-ban jelent meg, és azóta rengeteg díjat besöpört.

+

+1 Andrzej Sapkowski: Vaják sorozat

A végére hagytam a legjobbat, ugyanis ebben az évben a Vaják mindegyik része megjelenik vadiúj kiadásban a Gabonál. A Netflix sorozata, mely nagyrészt az első kötetből készült, hatalmas sikert aratott, és engem is nagyon magával ragadott, ezért mindenképpen szeretném elolvasni a regénysorozatot, mert nem fogom tudni kivárni a második évadot. Az első kötet, Az utolsó kívánság már megjelent filmes borítóval, viszont a sorozat többi kötete 2020-ban fog kijönni, különleges, festett borítóval. Az első kötet is kap majd egy ilyen kiadást is, de sajnos majd csak az összes rész megjelenése után. Ha további információra vágysz a kiadás menetével kapcsolatban, itt elolvashatod a Gabo cikkét, melyben igyekeznek válaszolni a legtöbbet feltett kérdésekre.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a Facebookon is!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük