Ajánló,  Egyéb

Beszéljünk róla! Hangoskönyvek: igen vagy nem?

Sokszor találkoztam már a könyvmoly közösségekben hangoskönyvekkel kapcsolatos vitákkal. Vajon a hangoskönyv hallgatása is olvasásnak számít? Ez a kérdés bizony gyakran két – vagy még több – táborra szakítja a molyokat. Én pedig már régóta szeretném elmesélni a hangoskönyvekkel kapcsolatos élményeimet – ebben a bejegyzésben pedig sok is kerül végre erre.

A bejegyzés nem tartalmaz fizetett promóciót!

Történetem a hangoskönyvekkel

Bevallom, hogy hosszú éveken át nem igazán értettem a hangoskönyvek létjogosultságát, azon kívül, hogy a látássérültek vagy idősek számára nyújtanak segítséget a könyvek megismerésében. Iskolás koromban sokan inkább hangoskönyvként hallgatták meg a kötelező olvasmányokat, de én semmi pénzért nem cseréltem volna le a könyveket, sem akkor, sem később. Néhány éve azonban elkezdtem autóval járni a munkahelyemre, és az egyik este, amikor épp a dugóban ültem és bosszankodtam, rájöttem, hogy az utazással töltött időmet is eltölthetném jobban – ekkor kezdtem el hangoskönyveket hallgatni, és a következő hónapokban több ingyenes és fizetős történetet is meghallgattam.

Az első hangoskönyvem a Jane Eyre volt, amely a MEK kínálatában ingyenesen elérhető. Ez a történet pedig nagy hatással volt rám, és az, hogy nem könyvként olvastam, semmit sem vett el az élményből. Sőt, sosem fogom elfelejteni a sötét estéket, amikor a Jane Eyre-t hallgatva siettem hazafelé, keresztül fél Budapesten. Innentől néhány hónapon át szinte mindig hallgattam valamit: többek között így ismertem meg A Legyek Ura, az eredeti Karácsonyi ének, a Robinson Crusoe és a Micimackó történetét is, kivételes előadók felolvasásában.

Tavaly év elejétől már másik munkahelyre járok, nagyrészt tömegközlekedéssel, és jóval kevesebb időt töltök utazással. Néha azonban még mindig hallgatok hangoskönyveket, főként most is utazás alatt, de például gyakran mosogatás, vagy más házimunka közben is. Az ingyenes tartalmak azonban gyorsan fogytak, és bár néhány hangoskönyvet megvettem, a borsos árak megnehezítették, hogy mindig legyen friss hallgatnivalóm.

Hogyan szerezhetünk be hangoskönyveket kedvező áron?

Magyarul, ingyenesen és legálisan elsősorban a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) kínál hangoskönyveket, melyek között főként klasszikusokat találhatunk. A YouTube kínálatában is vannak hangoskönyvek, ezek azonban gyakran vitatható eredetűek, és számíthatunk rá, hogy ezek előbb-utóbb eltűnnek a platformról, ha nem rendelkeznek a megfelelő engedélyekkel. A webshopok közül több is (főként a Bookline) kínál eladásra is hangoskönyveket, ám ezek árazása nem feltétlenül kedvező. Ha jó minőségű, magyar hangoskönyveket szeretnénk hallgatni, viszonylag jó áron, akkor érdemes előfizetéses szolgáltatást választanunk: két ilyet ismerek, a VOIZ hangoskönyvtárat és a Bookline új hangoskönyv előfizetését. Mindkettő nagyjából hasonló választékkal rendelkezik, és hasonló a működésük is: a könyvek hallgatásához egy applikációt kell használnunk, amelyen belül le is tudjuk tölteni a könyveket az offline hallgatáshoz. Az előfizetés ideje alatt korlátlanul hallgathatjuk a tartalmakat, amelyek között folyamatosan találhatunk friss könyveket is.

Én nem rendelkezem állandó előfizetéssel, de a VOIZ hangoskönyvtárára már többször is előfizettem 1-2 hónapos időszakokra, és olyan köteteket hallgathattam meg, mint A hobbit, A döntés, vagy a Vera Grecsó Krisztiántól. A legutóbbi hangoskönyves olvasmányom pedig egy igazi sikerkönyv, a Minden kémia volt Bonnie Garmustól.

A kérdés: hallgatás vagy olvasás?

Szerintem mindkettő. Továbbra is azt gondolom, hogy az olvasás nagyon fontos, és egyedülálló élményt ad. Egyes könyveket, amelyek bonyolultabb nyelvezetűek, vagy komolyabb elmélyülést igényelnek, nem is célszerű hangoskönyvként hallgatni, különösen olyan helyzetekben, amikor nem tudunk kedvünk szerint megállni vagy visszatekerni. Bár én elég jól tudok koncentrálni a hangoskönyvekre, velem is megesik, hogy elkalandozok, és tudom, hogy ez sokak kedvét el is veszi a könyvek hallgatásától.

Ugyanakkor a hangoskönyvek lehetőséget biztosítanak arra, hogy olyankor is új történeteket ismerhessek meg, amikor nincs lehetőségem olvasni. Épp ezért örülök, hogy felfedeztem én is a hangoskönyveket. Ha még nem hallgattál korábban hangoskönyveket, akkor azt javaslom, hogy nézz szét az ingyenes lehetőségek között, és próbálkozz meg egy neked tetsző, lehetőleg könnyedebb történettel. Elképzelhető, hogy hozzám hasonlóan téged is beszippant majd a hangoskönyvek világa.