Értékelés

Zalka Csenge Virág: A néma istennő

A néma istennő fülszövege:

Zalka Csenge Virág régész és mesemondó első kifejezetten felnőtteknek szóló gyűjteményében a görög-római mitológia ismeretlen ösvényeire invitálja az olvasót. Ebben a kötetben olyan történetek szerepelnek, amelyek ritkán kapnak helyet népszerű, olvasmányos könyvekben – az évszázadok során elkallódott izgalmas mítosztöredékek vagy ismert mítoszok meglepő változatai. Találkozhatunk például egy alternatív magyarázattal arra, hogyan vált Akhilleusz sarka sebezhetővé egy csontátültetésnek köszönhetően, vagy egy istennővel, aki sikeresen visszaverte Zeusz erőszakos udvarlását. Fény derül a trójai háború titkos eredetére, Párisz első feleségének és Szép Helénének vetélkedésére, és egy hősre, akit Odüsszeusz kiíratott az Íliászból. Az eredeti ókori forrásokból újramesélt történetek szórakoztatnak, elgondolkodtatnak, és színesítik a mitológiáról alkotott képünket.


Zalka Csenge Virág ezúttal nem mesekönyvvel, hanem egy nagyon is felnőtteknek szóló kötettel jelentkezik, amely kevésbé ismert, görög mitológiai történeteket elevenít fel. A néma istennőt a Trend Kiadónak hála csodaszép formában vehetjük a kezünkbe, és ha játsszatok a turnénk állomásain, akár nyerhettek is egy példányt a kötetből.

Zalka Csenge Virág neve már nem ismeretlen számomra, hiszen korábban már olvastam az egyik mesekönyvét, amely egyébként a gyerekkönyvek piacán nagy sikert ért el. Nem véletlenül, a szerző stílusa ugyanis könnyed és szórakoztató, így a történetek gördülékennyé és könnyen befogadhatóvá váltak az ő írásaiban. Amikor láttam, hogy Zalka Csenge Virág egy felnőtteknek szóló könyvvel jelentkezik – amely ráadásul görög-római mítoszokat dolgoz fel – azonnal tudtam, hogy ezt én is el szeretném olvasni.

Freskó a görög istenekről
Freskó a görög istenekről

Bár A néma istennő első látásra viszonylag rövid, de elég sok, összesen 25 mitológiai történetet mesél el, amelyek mindössze néhány oldalasak. A szerző azonban ügyel rá, hogy mindegyik kontextusba helyezve, kerek egész történetként jelenjen meg. Nagyon tetszett, hogy a kötetbe olyan mítoszok kerültek, amelyek ismert mitológiai szereplőkről szólnak, ám mégis eltávolodnak a legismertebb történetektől. Mivel engem kifejezetten érdekel a mitológia, így viszonylag sok szöveget olvastam már a görög istenekről, de ebben a gyűjteményben én is bőven találtam eddig ismeretlen meséket, vagy olyan részleteket, amelyek más megvilágításba helyezik az ismerős történeteket.

Az kötet megírását komoly kutatómunka előzte meg, és Zalka Csenge Virág röviden be is avat minket abban, hogy hogyan végezte ezt a kutatást, sőt, minden történet végén van egy rövid leírás arra vonatkozóan is, hogy honnan származik az adott történet, vagy van-e valamilyen más változata. A kötet emiatt azok számára is érdekes lehet, akiket komolyabban érdekel a mítoszok világa, vagy új olvasmányokat keresnek.

Bár a cím görög-római mítoszokról beszél, a könyvben elsősorban görög istenek történetei szerepelnek. A kötet nagyobbik része egymástól független történeteket tartalmaz, melyek egy-egy apró momentumát emelik ki a mitológiának, de van két nagyobb fejezet is a kötet vége felé. Az egyik (A hős, a szűz és a szörnyeteg) egy toposz háromféle megjelenését mutatja be különböző mitológiai történetekben, míg a második nagyobb fejezetben a trójai háború kevésbé ismert aspektusairól olvashatunk – én ezt a részt vártam a legjobban, és hiába hittem azt, hogy ezekről a mítoszokról sokat tudok, még a trójai események kapcsán is értek meglepetések. Érdekes, hogy a címadó történet, A néma istennő, a könyv legvégére került, és őszintén szólva nekem ez nem került be a kedvenceim közé. A Dionüsszoszról szóló meséket azonban nagyon élveztem, és ezek segítségével egy kicsit közelebb is került hozzám az isten.

Bár a könyv sok történetet tartalmaz, de – sok hasonló kötettől eltérően – itt egyiket sem éreztem gyengének, még azokat sem, amelyeket már ismertem. Zalka Csenge Virág ugyanis a felnőtteknek szóló művében is hozza a könnyed, olvasmányos stílusát, miközben ragaszkodott a rövid terjedelmű elbeszélésekhez, így nagyon gyorsan és könnyen tudtam haladni az olvasással.

A könnyed stílus és a mítoszok kerek összeállítása miatt jó szívvel tudom ajánlani A néma istennőt azoknak is, akik kevésbé érzik közel magukhoz a görög-római mitológiát – hátha ez a könyv meghozza a kedvüket. A gyűjtemény fő célcsoportjának azonban mégis inkább azokat érzem, akik kedvelik a mítoszok világát, és szeretnének a klasszikus történeteken túl, más különleges mítoszokat is megismerni. Az új történeteket pedig könnyen beilleszthetjük a már meglévő ismereteink közé, köszönhetően a gondos történetépítésnek és kontextusismertetésnek.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Zalka Csenge Virág új könyve kevésbé ismert mitológiai történeteket mesél el, mi azonban új játékunkban a népszerűbbeket elevenítjük fel. Minden állomáson találtok egy történetfoszlányt, a ti dolgotok pedig az, hogy kitaláljátok, melyik görög istennel esett meg. A helyes választ a Rafflecopter dobozban írjátok meg nekünk.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

Ezt az istennőt nem hívták meg egy esküvőre, ezért egy almával állt bosszút, amely viszályt szított az istennők között.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

11. 23. Utószó
11. 26. Readinspo
11. 28. Olvasónapló
11. 30. Könyv és más

A könyv adatai:

Kiadó: Trend
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 192
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9786156469328
Illusztrálta: Khor Fruzsina
Megjelenés időpontja: 2024. szeptember 16.