Ajánló,  Egyéb

Nagy nyári könyvkihívás!

Nagyon divatosak mostanában a könyvkihívások, amiknek az a lényege, hogy bizonyos kategóriáknak megfelelő könyveket kell elolvasni egy megadott időszakon belül. Egy kicsit kutakodtam a neten, és összeállítottam a saját könyves kihívásomat a nyárra, ami 12 kategóriából áll, és mindegyikhez egy-egy könyv tartozik, amit én választottam ki. A kihívást reményeim szerint augusztus végére teljesítem, és minden könyvről értékelést írok a blogon. Lássuk a kategóriákat!

kész

1. Egy klasszikus, amit mindig el akartál olvasni:

covers_43192Nehéz kérdés, mert nagyon sok klasszikus van a várólistámon, amit el szeretnék olvasni, de most valami olyat választottam, ami már megvan a polcomon, mégsem olvastam el. Nem olyan régen szereztem meg Vladimir Nabokov klasszikusát, a Lolitát, ezért most ezt választom a kategóriához. Nabokov regénye azért is híres, mert a korban pornográfia vádja illette a művet, ezért akár a tiltott könyv kategóriájába is beillene.

a

2. Egy könyv, amit valaki ajánlott neked:

covers_243982Igazából a klasszikus kategóriába is beillik az a könyv, amit ide választottam, de mivel egy kedves barátnőm ajánlotta még hónapokkal ezelőtt, ezért inkább ide, az ajánlott könyv kategóriájába teszem F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby című, mára már klasszikusnak számító könyvét, ami már várólistás egy ideje nálam. A műből készült filmet már milliószor láttam, és egyszerűen imádtam, de sajnos még nem jutottam el addig, hogy elolvassam a könyvet is, ezért most majd bepótolom!

a

3. Egy fordítás:

35063620_1694233063978427_1138235916205162496_nEnnél a kategóriánál rengeteg könyvből lehet választani, gyakorlatilag végeláthatatlan a fordítások sora. Mivel nemrég a BASC és Fumax közös könyves meglepetésdobozából Victoria Schwab: Egy kegyetlen dal című könyve elő, ezért erre a szuper fantasyra esett a választásom. Az írónőtől ez lesz az első olvasmányom, de nagyon sok jót hallottam róla, ezért nagy reményeim vannak a művel kapcsolatban!

Ha szeretnéd megnézni, hogy mi volt még a dobozban, itt megteheted!

a

4. Egy könyv, ami díjat nyert 2018-ban:

covers_429100.jpgEz a kategória szintén szuperül beleillik a terveimbe, ugyanis Tompa Andrea: Omerta című könyvét már azelőtt is el akartam olvasni, hogy megnyerte a 2018-as Libri Irodalmi Díjat. Így aztán egyértelmű volt, hogy ezt a könyvet fogom elolvasni a kihívás teljesítéséhez. Az Omerta egy nagyon különleges könyv, mely az ’50-es évek román diktatúrájában játszódik, és több szereplő nézőpontján keresztül mutatja be, hogy milyen is volt az élet ebben a zavaros időszakban.

a

5. Egy verses- vagy novelláskötet:

covers_301425.jpgSzeretek megismerni azokat a szerzőket, akik valamikor Nobel-díjat kaptak a munkásságukra, mert nyilván volt valami oka annak, hogy megkapták ezt a rangos elismerést. Alice Munrotól még semmit nem olvastam, pedig már sokszor szemeztem a könyveivel a boltokban, és úgy hallottam, hogy a Drága élet című novelláskötete nagyon jó, ezért most ezt választottam ehhez a kategóriához. A fülszövege alapján nagyon érdekes válogatás, ezért valószínűleg elnyeri majd a tetszésemet.

a

6. Egy könyv, amit el tudsz olvasni egy nap alatt:

covers_493193Sajnos a kihívásra csak a Minden szív kaput nyit című könyv elolvasása után találtam rá, pedig ez egy tipikusan ide illő könyv lett volna. Így hát egy Könyvhetes szerzeményemet próbálom meg elolvasni egy nap alatt, ez pedig a Trollok alkonya című kötet lesz, mely három történetet tartalmaz a középkori Izland trolljairól. A téma ígéretes, a borító gyönyörű, ezért kíváncsian várom, hogy elkezdhessem.

a

7. Egy könyv, ami több mint 500 oldal:

covers_493169Szerencsére ez a gyönyörű könyv több, mint 500 oldal, ezért fel tudom venni a listára. Már akkor kiszúrtam magamnak Lőrinczy Judittól az Elveszett Gondvánát, amikor a Könyvhetes megjelenéseket kezdtem bogarászni, és nagyon szeretném elolvasni, ezért bevettem a könyvkihívásba. A könyv világa egy hét alatt bejárható tartomány, melynek határán még a valóság is megzavarodik. Nagyon izgalmasan hangzik, már alig várom, hogy én is belépjek ebbe a különleges világba!

a

8. Egy könyv a kedvenc szerződtől:

A vak bérgyilkosMivel sok kedvenc szerzőm van, ezért sok könyvet választhatnék, de aztán eszembe jutott, hogy most adták ki Margaret Atwood egyik könyvét, A vak bérgyilkost, ezért nem kérdés, hogy ezt fogom elolvasni. Atwood eddig kiadott könyveit imádtam, mert egyszerre volt fantasztikus a stílusa, és érdekesek a történetei, ezért ez az egyik leginkább vágyott könyvem most.

a

9. Egy könyv, ami jó értékelést kapott:

covers_479213.jpgMiután összevetettem a kívánságlistámat a Molyos értékelésekkel, kiderült, hogy a könnyed regénynek tűnő Egy darab a szívemből című Pagie Toon-könyv nagyon jól áll, jelenleg 92%-on. A szerzőnőtől olvastam már valamikor nagyon régen, és nagyon tetszett a Daisy nyomában (ami amúgy nem kapott ennyire jó értékelést), kíváncsi vagyok, hogy most, sok évvel később el tud-e bűvölni a szerző, vagy kénytelen leszek kicsit lejjebb húzni az értékelést.

a

10. Egy tiltott könyv:

covers_305015Tudtátok, hogy az Egyesült Államokban a Szellemi Szabadság Hivatala 2001 óta minden évben összeállítja a tiltott könyvek listáját? Nos, 2015-ben John Green YA regénye, az Alaska nyomában is rajta volt a listán, ugyanis túl trágárnak ítélték a nyelvezetét, és szexuális utalások is vannak benne, ami miatt nem megfelelő a korosztályi besorolás. Az Alaska nyomában már egy ideje itt porosodik a polcomon, de ennek apropóján most elolvasom ezt a könyvet is!

a

11. Egy memoár, életrajz vagy igaz történet:

covers_483332A Könyvhétre jelent meg Lisa Wingate: Elrabolt életek című könyve, ami egy elképesztően megrázónak ígérkező, a gyerekkereskedelemről szóló történelmi regény. Igaz történet alapján íródott, ezért megfelel a kategóriának, és már amúgy is szemeztem vele, ezért a kihívás jó alkalom, hogy beszerezzem. A könyv egy csomó irodalmi díjat nyert, ami valószínűleg egyaránt köszönhető a nem mindennapi témának és a szerző írói tehetségének is.

a

12. Egy könyv, aminek a szerzője más nemzetiségű vagy más országban él:

covers_256796Ebbe a kategóriába is sok könyv illik, de én valamilyen távolabbi országból származó írótól akartam olvasni a kategória kapcsán. Így választottam ki Gioconda Belli: A nők országa című könyvét, ami nagyon izgalmas témát boncolgat, a nők felemelkedését és a férfiak elnyomását. Ezt a könyvet is régóta őrzöm a polcomon, ezért most végre elolvasom majd.

A képek forrása: moly.hu

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük