Értékelés

Trollok alkonya – Három középkori történet Izlandról

covers_493193
Forrás: moly.hu

Fülszöveg: 

Az internetes kommentfolyamok trolljait mindenki jól ismeri. De vajon milyenek voltak eredetileg, amikor még a hófödte hegyeket, barlangokat és sziklapusztaságokat kísértő szörnyetegeket hívták így a középkori Norvégiában és Izlandon? 
A kötetben szereplő három történetből kiderül, hogy rosszindulat és bajkeverés tekintetében alig különböztek a 21. századi rokonaiktól. Ez azonban csupán az egyik aspektusa ezeknek a különös lényeknek, akikben a féktelen indulatok mellett ugyanúgy megtalálható volt a konok élniakarás és a vulkáni erejű költészet is, mint a csak a gleccserek magányával gyógyítható, mély szomorúság. 
A Dunajcsik Mátyás fordításában most először olvasható szövegek egyben izgalmas bevezetőként szolgálnak az óészaki sagák világába is, melyek nélkül sem A Gyűrűk Ura, sem a Trónok harca nem születhetett volna meg.

 

 

Nagyjából egy éve kezdtem érdeklődni a skandináv mitológa iránt, ami az európaiak számára jószerével ismeretlen, vagy legalábbis csak felületesen ismert. Amikor megláttam, hogy a Könyvhétre kijön egy gyűjtemény frissen fordított izlandi sagákból, mindenképpen meg akartam szerezni a Trollok alkonyát, remélve, hogy egy újabb izgalmas olvasmányt kapok agy kevésbé ismert izgalmas kultúrából. Bár a könyv fedőlapján nem szerepel, mindenképp meg kell említenem, hogy a történeteket Dunajcsik Mátyás fordításában olvashatjuk.

A kötetben tehát három történet kap helyet, ami bepillantást enged nemcsak a trollok életébe, hanem a skandináv mitológia egészébe is. Viszont aki csak most ismerkedik ezzel a különleges világgal, mely tele van istenekkel és mitologikus lényekkel, akkor nem ez a kötet a legjobb bevezető (ilyeneket egy másik posztban ajánlok majd), mert a hitvilág alapjait nem ismerteti részletesen, ehelyett a választott témára, a trollok megjelenésére és szerepére fókuszál a kötet, viszont akit nem az északi mitológia érdekel, hanem csak érdekes történeteket akar olvasni az izlandi trollokról, azok számára tökéletes a Trollok alkonya.

Trollok
Forrás: Pixabay

A könyv nagyon részletesen megmagyarázza azonban a sagák megértéséhez szükséges háttér-információkat, érdekességeket, és a történetek párhuzamait a valósággal, ennek megfelelően pedig a kötet egy nagy részét az ezekről beszámoló bevezető rész, és a fogalommagyarázatok foglalják el. Ezek a részek nagyon hasznosak lehetnek az értelmezéshez és az olvasottak elmélyítéséhez, de számomra kicsit zavaró volt, hogy a szerkesztő mindhárom történet cselekményét végig leírja már itt, a könyv elején (ami nélkülözhetetlen a magyarázatokhoz), jobb lett volna, ha minden saga előtt olvashattunk volna egy rövid bevezetést, a szövegekhez pedig inkább lábjegyzetes magyarázatokat tudtam volna elképzelni. Azok számára, akiket tényleg csak a tröténetek érdekelnek, kicsit száraz is lehet ez a hosszas bevezető.

A kötet nagy előnye viszont a történetek friss, mai szemmel is könnyű nyelvezetű fordítása, ami miatt tényleg tudunk az izgalmas cselekményre figyelni ahelyett, hogy a nehézkes, régi szöveggel küzdenénk. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a három művet érdekesnek és szórakoztatónak találtam. Mindhárom történet jó bevezető az izlandi sagák világába, és remek kedvcsináló is a további történetekhez, ezért a könyvet mind a sagák és a skandináv irodalom kedvelőinek, mind pedig az izgalmas, a kultúránk irodalmától olyannyira eltérő olvasmányokat keresőnek ajánlom.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük