Ajánló

Könyvajánló: 10 könyv, amitől azonnal nyári hangulatba kerülsz!

Akár elutazol valahova nyaralni, akár otthon töltöd a szabadidődet, mindenképp szükséged lesz néhány fantasztikus könyvre, amiket a tengerparton vagy a szobádban is élvezhetsz. Kiválogattam hát az én kedvenc nyári olvasmányaimat, és most veletek is megosztom, hogy mit ajánlok.

covers_485287

Ha nem jutsz el a világ minden fantasztikus országába, ne csüggedj, mert a könyvek mindig segítenek, hogy új helyeket ismerj meg. Dan Brown klasszikusa, az Angyalok és démonok például Rómába repít el, ahol az izgalmas kalandok mellett a város híres épületeit is megismerheted, méghozzá egy neves szimbólumkutató idegenvezetésével. A történet szerint egy több száz éves földalatti szervezet – az Illuminátusok – bosszúhadjáratra készül a katolikus egyház ellen, és Robert Langdonra hárul a feladat, hogy követve a jeleket, rátaláljon a Vatikánban elrejtett hatalmas erejű bombára. Sokan nem tudják, de annak ellenére, hogy ezt a könyvet csak a Da-Vinci kód után filmesítettek meg, ez az első Langdon-könyv, ezért ha még nem ismered Dan Brownt, mindenképpen kezd ezzel a kötettel, és vészeld át a nagy meleget Rómában.

covers_429221

Ha azonban a nagyvárosok helyett jobban vonz a kirándulás és a gyönyörű tájak, akkor se csüggedj, ugyanis Santa Montefiore regénye, a Szerelem és háború dalai a lenyűgöző ír dombok közé kalauzolja az olvasót, ahol a Deverill-családdal ismerkedhetünk meg, és Kittyvel, akinek családját a háború és a pénz szakítja szét. A könyv egy nagyon izgalmas szerelmi történet és családregény, amit lenyűgözővé tesz a táj érzékletes leírása. Tökéletes olvasmány a kalandra és a nyugalomra vágyók számára is! A regénynek ráadásul már a második része is megjelent, a Kastély a tengernél, ezért nem kell megállnod, ha nagyon megtetszik a történet.

A szirén

Ha vízpartra mész a nyáron, vagy egyszerűen csak oda vágysz, akkor Kiara Kass lenyűgöző regényét, A szirént kell magadhoz venned. A történet főszereplője Kahlen, akit az Óceán ejtett rabul, és őt kell szolgálnia szirénként, azonban amíg énekel, addig halhatatlan is. Aztán egyszer csak megjelenik egy fiú Kahlen életében, és minden veszély és titok ellenére a lány vele akar lenni. A szirén gyönyörű tájakat, csodálatos ruhákat és mély érzelmeket vonultat fel, amelyek könnyen rabul ejtik az olvasót. Ráadásul már a borítója miatt is a bőröndbe kívánkozik, ha vízpartra indulunk. A könyvről részletesebben írtam itt.

covers_369180

A romantikus vonalon maradva ajánlok még egy ízig-vérig szerelmes könyvet, Lisa De Jongtól az Amikor esik… című regényt. Ez az egyik legérzelmesebb, legszomorúbb könyv, amit valaha olvastam, ezért inkább ne nyilvános helyen olvassátok, viszont egy szerelmes nyári történet, ami miatt mégis a listába kívánkozik a könyv. A regény főszereplője Kate, aki világ életében szerelmes volt a szomszéd srácba, Beauba, azonban a fiú egyetemre megy, és Kate úgy érzi, hogy összeomlott a világa. Egészen addig, amíg be nem sétál az életébe a vagány, ugyanakkor kissé ijesztő Asher. Bármilyen klisésnek is hangzik, a történet végül egyáltalán nem lesz az, helyette érzelmes és szomorú, azoknak, akik hisznek még az igaz szerelemben.

covers_304606

Visszatérve az utazásokhoz, a szerelem városába, Párizsba is ellátogathattok egy jó könyv segítségével, például ha Nicolas Barreau könyvét, A nő mosolyát választjátok. A könyv igazi nyári, vidám és romantikus történet, pont olyan, amilyet a parton fekve szeretnénk olvasni. A könyv egy nagyon édes, félreértésekkel teli történet Aurélie-ról, a fiatal étteremtulajdonos lányról, aki egy szörnyű szakítás után rátalál a könyvre, amit épp róla írtak. Mivel a regény egy része könyvkiadóban játszódik, ezért a könyvmolyok számára külön jelentőséggel bír a kötet. Ne számítsatok nagy ívű cselekményre, vagy nagy lélektani mélységekre és magasságokra, de mindenképpen vidám kis olvasmány, egy napos délutánra.

covers_149737

Még egy nagyon romantikus történetet ajánlok, ami azonban kicsit terjedelmesebb, mint az előbbiek. Ez Sheila O’Flanagan A tökéletes férfi című könyve, ami egy óceánjáró luxushajón játszódik a Karib-tengeren. A két nővér, Britt és Mia a romantikus hajóúton azonban csak magával van elfoglalva, és észre sem veszik a tökéletesebbnél tökéletesebb férfiakat maguk körül. Azonban ahogy halad a történet, a testvérek egyre inkább megnyílnak, jobban megismerik egymást, és talán még a szerelem is rájuk talál. Ha szívesen részt vennél te is egy ilyen úton, ne habozz magadhoz venni a könyvet.

covers_297053

A leginkább nyári olvasmány Ricky és Joe története, a Két vén bolond otthonra talál, Victoria Twead. A regény egy nagyon szórakoztató olvasmány, mely azzal kezdődik, hogy a főszereplő páros a nyugdíjba vonulásukkor  fogják magukat, és hátrahagyják angliai életüket, hogy egy kis andalúz faluba költözzenek. Ekkor még maguk sem gondolták, hogy milyen különleges emberekkel ismerkednek meg, és hogy mennyi élményben lesz részük az ismeretlen kultúrában. Igaz nyári kikapcsolódást nyújt ez a történet mindenki számára, aki valaha is álmodozott arról, hogy maga mögött hagy mindent, és a világ végére költözik.

covers_397711

Természetesen a nagy klasszikusok között is van igazi nyári olvasmány, ilyen Jane Austen leghíresebb könyve, a Büszkeség és balítélet is. A könyv a gyönyörű angol tájon játszódik, ahol Bennett-testvérek a házasságra készülnek. Lizzy azonban nem elégszik meg egy jó fogással, ő az igaz szerelemre vágyik, amit látszólag a gazdag, ám öntelt Mr. Darcy nem tud neki megadni. A világirodalom egyik legnépszerűbb szerelmes története első olvasásra és akár újraolvasásra is nagy élményt nyújt, különösen ha egy napos délutánon tesszük, a szabadban.

covers_454952

Ha már az angol tájnál tartunk, egy könyv sem írja le szebben ezt a lenyűgöző vidéket, mint Kazuo Ishiguro a Napok romjai című regényében. A szívfájdító, nosztalgikus történet hőse egy komornyik, aki egész életét arra áldozta, hogy Lord Darlingtont szolgálja, míg az nagy tetteket vitt véghez. Most, hogy új gazdája nem szorul rá folyamatosan Stephenson szolgálataira, a komornyik végre kirándulni mehetett,  az utazás során pedig elméjében a csodálatosabbnál csodálatosabb helyek fájdalmas, vagy épp édes emlékekkel vegyülnek el. Nem túl vidám, de annál magával ragadóbb nyári olvasmány ez a könyv! A részletesebb értékelésemet a könyvről itt olvashatod.

covers_486848

A meleg napokon, ha már elegünk van a hőségből, nincs jobb, mint elmenekülni a fagyos, vad orosz vidékre. A medve és a csalogány, Katherine Arden könyve pont ide repít minket, hogy kövessük a bátor főhősnőnket, Vászját, aki a lapokon a vadóc kislányból felnőtt nővé válik, és az ő feladata lesz, hogy megmentse a faluját az erdőben várakozó sötét, mágikus szörnytől. A regény az orosz népmesék és mítoszok világába kalauzolja az olvasót, ami egy izgalmas történettel találkozik a könyvben, így A medve és a csalogány letehetetlen művé válik. A könyvről a részletes értékelésemet itt tudod elolvasni.

A képek forrás a moly.hu.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük