Egyéb

10 érdekes tény, amit nem biztos, hogy tudtál Jane Austenról

201 évvel ezelőtt, 18107. július 18-án hunyt el a valaha volt egyik legnagyobb hatású írónő, Jane Austen, aki mindössze 6 teljes, befejezett regényt hagyott az utókorra. Ezek a művei azonban a mai napig népszerűek, mert ötvözik a frappáns jellemábrázolást, a csípős humort, a romantikát és a társadalom visszásságainak tökéletes bemutatását. Mindaz, amit Jane Austen bemutat, olyannyira érvényes minden korra, hogy mintegy kétszáz éven át nem hagyta feledésbe merülni az írónő nevét. Halálának évfordulója alkalmából összeszedtem tíz érdekes tényt Jane Austenról, amiket nem biztos, hogy tudtatok!

874901_e5fa7057

1.

Jane Austen George Austen és Cassandra Leigh Austen hetedik gyermekeként látta meg a napvilágot. Édesanyja, Cassandra magasabb társadalmi osztályból származott, mint a férje, ami miatt Jane jól ismerhette a különböző társadalmi osztályokat, melyek a regényei alapját képezik. Austen ezen kívül is sok ihletet merített a saját élete történéseiből a regényekhez.

2.

Csupán négy Jane Austen-regény jelent meg a szerző életében, a Meggyőző érveket és A klastrom titkát csak a szerző halála után, posztumusz jelentették meg.

3.

Jane Austen eredetileg névtelenül jelentette meg a könyveit, ezért senki sem tudta, hogy Jane írta őket. Az Értelem és érzelem például „Egy hölgytől” jelent meg. A titokra csak a szerző halála után derült fény, amikor Jane bátyja, Henry lerántotta a leplet róla, és elárulta a szerző kilétét.

484px-Jane_Austen_coloured_version

4.

Austen nevéhez több nyelvi érdekesség is fűződik, így például a baseball szó legkorábbi megjelenése A klastrom titka című könyvéhez köthető, mely 1798 és 1799 között íródott. Ráadásul Jane Austen volt az első író, aki a “dinner party” kifejezést használta.

5.

Jane Austent alapvetően nagyon romantikus írónak tartják, műveiben összesen 14 csók csattan el.

6.

Jane Austen szívesen gondolkodott a szereplői további sorsáról, miután befejezte a regényeket. James Edward Austen-Leigh, a szerző unokatestvérének könyvéből kiderül, hogy Austen szívesen mesélt az ismerőseinek apró részleteket a szereplők későbbi sorsáról. Így például kiderült, hogy Anne Steele, Lucy buta és közönséges nővére az Értelem és érzelemből végül nem szerezte meg az áhított Dr. Daviest, a Büszkeség és balítéletből pedig Kitty és Mary Bennet is férjhez mentek, előbbi egy Pemberlyhez közeli lelkészhez, míg utóbbi egy írnokhoz, aki Phlip nagybácsinak dolgozott. Az Emmához is fennmaradt egy érdekesség, a szerző ugyanis azt mondta, hogy Mr. Woodhouse nemcsak túlélte Emma és Mr. Knightly esküvőjét, de két évig még együtt is éltek Hartfieldben.

6119739230_dba469d0f2_b

7.

Habár Jane Austen sosem volt házas, egyszer eljegyezte egy jómódú férfi, Harris Bigg-Wither. Az ajánlatot 1802 december 2-án elfogadta az ajánlatot, tekintettel a házassággal járó előnyökre, és a családi barátságra a férfival, de másnap mégis elutasította a férfit, mert nem akart szerelem nélkül férjhez menni.

8.

Összesen két férfiról tudunk, akibe Jane Austen szerelmes volt, az egyik Tom Lefroy, aki a szerzőnő barátjának volt az unokatestvére, azonban az ügynek nem lett folytatása, mert a barát megszakította a kapcsolatot a lánnyal. Lefroy ugyanis elvesztette volna az örökségét, ha egy ilyen „senkivel” házasodik össze. A másik kalandja egy tengerparti nyaralás során történt, ahol egymásba szerettek egy fiatal férfival, aki megígérte, hogy később felkeresi Jane-t. Erre azonban nem került sor, mert a hódoló váratlanul elhunyt.

9.

Jane nagyon komolyan vette az írást, már 14 éves korától írt történeteket, színdarabokat és verseket. A lány családtagjai hamarosan felolvasták és eljátszották egymás között ezeket a történeteket, amiből a fiatal írónő sokat tanult, és később is kikérte a családtagjai véleményét a regényeiről. Jane nagyon büszke volt az írásaira, és a családtagjainak is szívesen adott tanácsokat ezzel kapcsolatban.

10.

1816-ban szörnyű betegség támadta meg, amit azonban sosem diagnosztizáltak nála, de feltételezik, hogy az akkor még gyógyíthatatlan Addison-kórban szenvedett. A betegségbe a következő évben, 41 éves korában bele is halt.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess a Facebookon is, Utószó néven!

A  bejegyzés forrásai itt, itt és itt.

A képek forrásait megtalálod itt, itt, illetve itt.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük