Egyéb

Nagy nyárösszegzés: a kedvenc könyveim a vakációról!

Nagyon belejöttem az ősszel kapcsolatos posztok gyártásába mostanában, de mindenképpen vissza akartam még egy kicsit tekinteni a nyárra, hiszen sok jó könyvvel találkoztam ebben az évszakban is. Bár elvileg nyáron jobban van időm olvasni, ez most nem volt teljesen így, ennek ellenére 13 könyvvel végeztem (a 14. sajnos már belelóg a szeptemberbe), ami – figyelembe véve, hogy mennyi mást is csináltam – nem is olyan rossz eredmény. Persze nem untatlak titeket a teljes listával, inkább összegyűjtöttem a legjobbakat.

Abszolút kedvenc: Nnedi Okorafor: A halálmegvető

Valamiért nagyon megfogott engem ez a regény, annak ellenére, hogy nem egy rövid könyv, csak úgy faltam az oldalakat, és nem tudtam úgy lefeküdni, hogy ne gondoljak rá, hogy mis fog történni a következő fejezetben. Bár nem gondolom, hogy minden tekintetben hibátlan regény A halálmegvető, azért bátran ajánlom mindenkinek, hogy olvassa el. Plusz pont, hogy a könyv nem egy sorozatkezdő, hanem egy önálló, lezárt történet. A bővebb értékelésemet itt olvashatjátok el a könyvről.

A legmegrázóbb: Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima

Talán a legmegrázóbb olvasmányomat volt a legnehezebb kiválasztani, mert két olyan könyvet is olvastam a nyáron, ami nagyon felkavart: az egyik a Csernobili ima, a másik pedig Alice Walkertől Az öröm titkának őrzői. Végül azért választottam inkább a Csernobili imát ehhez a kategóriához, mert a nyáron – a sorozatnak köszönhetően – sokat foglalkoztam a csernobili eseményekkel, ezért újra és újra előjött a nyár folyamán, amit Szvetlana Alekszijevics könyvében olvastam, és így nem szabadultam a borzasztó történetektől, amiket elmesél ez a könyv. Ha bővebb értékelést is szeretnél olvasni a könyvről, itt megteheted.

A legnagyobb meglepetés: Tara Westover: A tanult lány

Őszintén szólva nem vártam igazán sokat előzetesen ettől a regénytől, de szerencsére pozitívan csalódtam, ugyanis nagyon érdekes és izgalmas könyv Tara Westover története. A regény valós eseményeken alapul, Tara a gyerekkorát és a felnőtté válását meséli el, mindeközben pedig megismerhetjük azt az elnyomó környezetet, amiben élni kényszerül, és amitől szabadulni próbál. Számomra izgalmas utazás volt ez a könyv, és nagyon örülök, hogy megismerhettem. A regényről bővebben itt olvashattok.

A legjobban várt: Ed McDonald: Kárhozat

Ez egy bónusz kategória volt, mert egyértelműen Ed McDonald trilógiájának befejezését, a Kárhozatot vártam a legjobban ezen a nyáron. Szinte hihetetlen, hogy a kiadó ilyen hamar befejezte a sorozatot, így nem kellett éveket várnom a folytatásokra, mégis nagyon izgatott voltam már az utolsó részt illetően. Nem csalódtam – a Holló jele-trilógia remek lezárást kapott, talán ez lett a kedvenc részem is a sorozatból, olyannyira izgalmasra sikerült. Természetesen erről a regényről is írtam értékelést, ami itt olvasható.

a

A legszebb külső: Giovanna & Tom Fletcher: Eve of Man – A jövő reménye

Nem mintha amúgy nem lenne jó könyv az Eve of Man (itt értékeltem), de kétségtelenül a legszebb, amit a nyáron, vagy akár az évben olvastam. Ez annak köszönhető, hogy a könyv nagyon különleges borítót kapott, ami első látásra is gyönyörűen csillog, de ha jobban megfigyeljük, egy kis csavar is van benne: a fedőlap ugyanis lyukas, és az aranyló logó a mögötte található lapon van a valóságban. Nem tudom, hogy ez másnak is ennyire bejön-e, nekem mindenesetre nagyon tetszett ez a megoldás.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük