Értékelés

Malala Yousafzai: Nincs más út

covers_568624Fülszöveg:

A Nobel-békedíjas Malala Yousafzai már gyerekként belső menekült lett a hazájában, Pakisztánban. Később, nemzetközi aktivistaként, a világ bármely pontjára eljuthatott, egy helyet kivéve: a saját hazáját.
Fiataloknak és felnőtteknek szóló könyvében nemcsak saját, megrázó élettörténetét meséli el, hanem más lányokét is, akik a világ különböző pontjairól menekültek el az erőszak, a háború és a bűnözés elől. Menekültek ők is, akik a hozzájuk hasonló milliókkal együtt gyakran láthatatlanok maradnak a statisztikák és hírek közönyös tengerében.
A Nincs más út című könyv felnyitja a szemünket: a világ 68,5 millió menekültje semmiben sem különbözik tőlünk. Hétköznapi emberek ők is, akiknek nem volt más választásuk, mint elhagyni az otthonukat. Mert ez a választás életről és halálról szól.

Malala Yousafzai pakisztáni születésű emberjogi aktivista. 15 éves volt, amikor egy tálib katona fejbe lőtte, ő ugyanis a lányok oktatásért és a tanuláshoz való jogáért kampányolt. Miután felépült súlyos sérüléséből édesapjával közösen létrehozták a Malala Alapítványt, amely elkötelezetten küzd világszerte azért, hogy a lányok ingyenes és jó minőségű oktatásban részesüljenek 12 éves korukig. Tevékenységéért számos nemzetközi elismerésben részesült, ő minden idők eddigi legfiatalabb Nobel-díjasa. A Nincs más út című könyvben Malala saját és más menekült lányok történetét mutatja be. Tartsatok a Blogturné bloggereivel és ha nektek kedvez a szerencse nyerhettek is egy példányt a könyvből.

1024px-Malala_Yousafzai_2015
Malala / Forrás: Wikipédia

A Nincs más út nem egyetlen történetet dolgoz fel, hanem különböző lányok menekülését meséli el, akik a világ különböző pontjain éltek, és más-más okok miatt kényszerültek arra, hogy elhagyják a hazájukat. A könyvet Malala a saját történetével kezdi, mely az egyik leginkább megrendítő mind közül. Malala ugyanis még nagyobb veszélyben volt, mint a könyvben szereplő többi menekültlány, pedig ebben a kötetben mindenki azért hagyta el az otthonát, hogy az életét mentse.

A történetek – bár mindegyik szereplő különböző sorsú, anyagi helyzetű, és  nemzetiségű – nagyon hasonlóak. Az alapszituáció ugyanis mindig ugyanaz: a lányoknak volt egy otthonuk, azonban a háborúk vagy a terroristák miatt már veszélyben forgott az életük, így kénytelenek voltak elmenekülni. Minden történet egyes szám első személyben íródott, így a történetek még személyesebbek lettek, és ezáltal jobban átjön a könyv mondanivalója: a menekültek épp olyanok, mint mi, és éppen úgy viselkednek, mint ahogy mi magunk is viselkednénk hasonló helyzetben.

Nem akarom elárulni, hogy mit mesélnek az egyes szereplők, mert azzal a könyv lényegét venném el, de azt elárulhatom, hogy nagyon sokféle utat ismerhetünk meg, volt aki több szenvedésen ment keresztül, volt aki kevesebben, és az egyes személyiségek is másként viselték az eléjük tároló akadályokat: volt, aki határtalan optimizmusának köszönhetően minden nehézségen túljutott, míg másokat megtört, hogy el kellett hagynia az otthonát, vagy épp az, hogy elvesztette a szeretteit.

Az is meglepő, hogy milyen sok, különböző helyen zajlik háború, vagy épp mennyi helyet leptek el a terroristák olyannyira, hogy már nem biztonságos ott élni. Persze az ember hall mindenfélét, látja, hogy milyen rossz az embereknek máshol, de így, összeszedve ezt a sok történetet, mégis sokkoló volt látni, hogy ilyen sok ember él szörnyű körülmények között, vagy kénytelen elhagyni az otthonát rajta kívülálló okok miatt.

Hungarian-Serbian_border_barrier_5
Déli határzár Magyarországon / Forrás: Wikipédia

Összességében egy nagyon megrendítő olvasmány a Nincs más út, és a legfontosabb célja az érzékenyítés – ezt mutatja az is, hogy a kötet végén arra vonatkozóan ad tanácsokat Malala, hogy mit tehetünk a világon mindenfelé élő menekültekért. Mindenképpen nagyon fontos és hasznos olvasmánynak tartom ezt a regényt és jó lenne, ha minél több emberhez eljutna majd.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt megrendelheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A mostani játékunkban arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire ismeritek Malala Yousafzai életét. Minden állomáson találni fogtok egy kérdést, a feladatotok pedig az lesz, hogy a választ beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. 

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk. 

Kérdés:

Hol történt a merénylet Malala ellen?

A nyereményjáték véget ért!

A turné állomásai:

11/26 Csak olvass!
11/28 Spirit Bliss Sárga könyves út
11/ 30 Utószó
12/02 Könyv és más
12/04 Kelly és Lupi olvas

A könyv adatai:

Kiadó: Kolibri Kiadó, 2019
ISBN: 9789634376118
Oldalszám: 228 oldal, füles,kartonált, puhaborítós

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük