Értékelés

Mats Strandberg: Amíg élünk

Fülszöveg:

A felnőttkor küszöbén állsz, ragyogó nyár van, és látszólag minden olyan, mint máskor. De tudod, hogy közeledik a katasztrófa. Négy hét és öt nap múlva egy üstökös csapódik a Földbe, amit senki sem fog túlélni. Elvégezték az utolsó számításokat, nem maradt semmi kétség.
Mihez kezdesz a hátralévő időddel? Kivel szeretnéd tölteni az utolsó pillanatokat? Milyen érzés percre pontosan tudni, hogy mikor halsz meg? Mennyit ér egy emberélet ilyen körülmények között?
Az Amíg élünk története egy olyan világban játszódik, amelynek meg vannak számlálva a napjai. A főszereplője két magányos tinédzser, akiket egy tragédia hoz össze. De vajon választ kapnak a kérdéseikre, mielőtt elfehéredik az ég, és elpárolognak a tengerek?


Mit tennél, ha kiderülne, hogy egy hónap múlva elpusztul a Föld, és rajta minden élet? Mats Strandberg új regénye, az Amíg élünk épp ezzel a kérdéssel foglalkozik, ugyanis főszereplői a világvégével kénytelenek szembenézni, és megoldani a függőben lévő ügyeiket, még mielőtt túl késő lenne. A svéd szerző különleges hangulatú regényét az Animus kiadó hozta el magyarul! Tarts bloggereinkkel a turné során, játssz velünk, és esélyed nyílik megnyerni a könyv egy példányát!

Júliusban valamiért több olyan könyvet is olvastam, melynek központi témája a halál, ami ugyan nem egy vidám téma – most már kissé elegem is van belőle – viszont sok mindent ki lehet belőle hozni egy regény lapjain. Az Amíg élünk középpontjában is a halál áll, méghozzá nem is akárhogy, ugyanis a regény legelején kiderül, hogy a világ el fog pusztulni néhány hónap múlva, és senki sem éli túl. Hogyan néznek szembe egy ilyen tragédiával az emberek? Hogyan lehet élni azzal a tudattal, hogy pontosan tudod a halálod óráját? Hogyan fordítja ki az emberek személyiségét egy ilyen tragikus hír? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik ez a regény.

Ha be kellene sorolnom műfajilag ezt a történetet, nem lenne egyszerű dolgom, ugyanis ebben a regényben rengeteg minden történik, így van benne egy csipetnyi krimi, némi filozófia sok-sok morális kérdéssel, szerelmi szál, és egy kicsit a lélektani regény sajátosságai is felfedezhetők a műben. De még ha nem sikerült egyértelműen besorolnom ezt a könyvet egy műfajba, ez semmit nem ront magán a történeten, ami ugyanis csodálatos volt: ahol kellett, ott izgalmas volt, máshol megható, és végig annyira reménykedtem benne, hogy végül megmenekül a Föld, pedig tudtam, hogy ez lehetetlen – kicsiben én is bejártam azt az utat, amit a karakterek jártak be addig, míg elfogadták, hogy jön a világvége.

„A hangok zűrzavara elmeséli, hogy nézett ki ez a világ, és milyenek voltak az emberek. Ellentmondásokkal teli kép lesz. De talán pont ez a lényeg. Talán ez a zűrzavar mutatja meg a leghívebben az emberiség igazi arcát.”

A könyv két szálon fut, és nagyon tetszett, hogy míg Simon elbeszélése teljesen átlagos, addig a másik főszereplőnk, Lucinda a naplóbejegyzéseiben számol be az eseményekről, melyeket az űrbe küldenek ki egy esetleges földönkívüli civilizáció számára. Ritkán érzem azt, hogy mindkét főhős elbeszélése egyformán megfogott, de ebben az esetben ez volt a helyzet, ugyanis mindkettejüket nagyon megszerettem. Simon egy reménytelenül szerelmes fiú, aki a történet során ébred rá, hogy milyen egyoldalú is volt a kapcsolata Tildával, és a halál árnyékában találja meg önmagát igazán. Vele szemben Lucinda sokkal tisztábban látja önmagát és másokat, ugyanakkor gyógyíthatatlan betegsége miatt hosszú ideje nincs kapcsolata senkivel, így nagyon zárkózottá válik, ami a történet alatt folyamatosan változik meg. Mindkét szereplő komoly fejlődésen megy át tehát, ami még szomorúbbá teszi, hogy elkerülhetetlen a végzet.

Természetesen a világvége is rányomja a bélyegét mindenki cselekedeteire, és a sok mellékszereplőnek hála rengetegféle reakcióval találkozunk: elutasítás, vallásossá válás, fokozott ragaszkodás a családhoz, vagy épp alkoholizmus. A világvége tehát mindenkiből valami teljesen újat hozott ki, ami pedig még izgalmasabbá tette azt a nyomozást is, mely elfoglalja a könyv második felét. Én őszintén szólva nem számítottam rá, hogy ez lesz a vége, bár utólag sok apró jel a helyére került, ezért simán el tudom képzelni, hogy más legalább nagyjából kitalálta, hogy milyen eredményre jut végül Simon és Lucinda nyomozása.

„Az emberek elkeseredetten igyekeznek terveket kovácsolni szeptember tizenhatodika éjjelére. Olyan ez, mint a szenteste, szilveszter, és a Szent Iván-éj előtti izgalom a négyzeten. Mindenki a szerettei körében akar lenni.”

A könyvnek természetesen ad egy külön színezetet, hogy bár valószínűtlen, azért a valóságban is megtörténhet, és az emberiség hosszú ideje fantáziál már a világ elpusztulásától egy aszteroida által. Bár nem vennék rá mérget, hogy a kormányok ilyen jól tudnák kezelni a veszélyhelyzetet, és a polgárok ilyen viszonylagos biztonságban várhatnák a halált, de ez igazából nálam nem vont le a könyv értékéből. A komoly témája ellenére ráadásul nagyon könnyen és jól olvasható volt a kötet, így szinte faltam az oldalakat.

Az Amíg élünk tehát egészen kivételes regény, mely garantáltan érzelmi hullámvasútra viszi az olvasót, és nem tudom elképzelni, hogy valaki ne vonódjon be a sztoriba. A főhősök ugyan gimnazisták, ami miatt inkább a fiatalabbakhoz szól a történet, mégis azt gondolom, hogy mindenki számára érvényes tanulsággal szolgálhat a regény. Éppen ezért én mindenkinek csak ajánlani tudom a kötetet, aki szereti a komoly témákat, a lélektani regényeket, és szívesen gondolkozik el az olvasmányain. Az Amíg élünk ugyanis garantáltan elgondolkodtat!

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mind könyvekben, mind filmekben számtalanszor láthattuk már, ahogy elpusztul a világ, ezért a mostani játékunkban olyan könyveket kell felismerned, melyek témája a világvége, és bár más módon, de mindegyikben komoly veszély fenyegeti a bolygónkat. Minden állomáson találni fogsz egy rövid leírást, és a feladatod az lesz, hogy kitaláld, melyik regényre gondoltunk, majd a megoldást írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

Ebben a történetben földönkívüliek akarják elpusztítani az emberi fajt, ezért hullámokban hoznak csapásokat a bolygóra, melyek egyre több embert ölnek meg. Ebben a világban ismerkedünk meg a főszereplőnkkel, miközben épp a kisöccsét igyekszik megkeresni. Egy váratlan esemény azonban arra kényszeríti, hogy megbízzon egy ismeretlenben, és kiderül, hogy talán épp ez a férfi tud segíteni abban, hogy beváltsa a testvérének tett ígéretet.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

08.04. Utószó
08.06. Flora the Sweaterist
08.08. Hagyjatok! Olvasok!
08.10. Könyv és más

A könyv adatai:

Kiadó: Animus
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 408
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789633247402
Fordította: Dobosi Beáta
Megjelenés időpontja: 2020. március 12.

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük