Értékelés

Stacey Halls: Familiárisok

Fülszöveg:

Fleetwood ​Shuttleworth, a 17. század elején játszódó történet főhőse alig 17 éves, és negyedszer várandós. Ő Gawthorpe Hall úrnője, de eddig még nem sikerült gyermeket világra hoznia, pedig a férje, Richard már nagyon vágyik örökösre. Amikor Fleetwoodnak a kezébe kerül egy levél, amelyet a harmadik halvaszülését levezető orvos írt a férjének, lesújtó hírrel szembesül: egy újabb terhességet már nem fog túlélni. Találkozik egy fiatal bábával, Alice Grayjel, aki megígéri, segít, és bebizonyítja, hogy az orvos tévedett. Alice-t boszorkánysággal vádolják, és Fleetwood mindent kockára tesz, hogy megmentse. De vajon Alice valóban az, aminek látszik?

Csak ők tudják az igazságot. Csak ők menthetik meg egymást.

Stacey Halls egy kis településen nőtt fel az angliai Lancashire-ben, és újságírást tanult az egyetemen. Írásai többek közt a Guardianben, az Independentben és a Sunban jelentek meg. A Familiárisok az első regénye, amellyel rögtön elsöprő közönségsikert aratott a történelmi fantasy olvasóinak körében. A Familiárisok gyönyörű kivitelezésben, jelent meg a 21. század KULT sorozatának legújabb részeként.  Tartsatok velünk, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

A Familiárisok először a gyönyörű borítójával fogott meg, ami élőben még sokkal szebb, mint a képeken, ugyanis gyönyörű csillogó az arany díszítésnek köszönhetően. Utólag pedig azt is elmondhatom, hogy nagyon passzol a kötethez, ugyanis a borító minden apró részlete a kötet egy fontos elemét jelöli. De a borító önmagában még nem elég egy fantasztikus könyvhöz, ahhoz kell a tartalom is: szerencsére a legújabb KULT könyv ismét nem okozott csalódást, és újabb szuper olvasmányélménnyel gazdagodtam általa.

Mik is azok a familiárisok?

A familiáris szellemek a hagyomány szerint a boszorkányok segítői, akik az ördögtől kapják a képességeiket. A mesebeli boszorkányok kísérője, a fekete macska is familiáris.

A Familiárisok a 17. századba kalauzolja az olvasót, és középpontjában egy valódi boszorkányper áll, méghozzá Lancashire történetének legnagyobb pere, melyben rengeteg nőt ítéltek el boszorkányság vádjával. Fleetwood, a gazdag birtokos fiatal felesége még a per kirobbanása előtt találkozik egy különleges nővel, Alice-szel, és mivel Fleetwood kétségbeesetten fél tőle, hogy várandóssága a halálát okozza, így felfogadja a gyógyfüvekhez láthatóan jól értő lányt bábának. Így indul hát ez a különös, de nagyon szép barátság, a viharos történelem árnyékában. Bár a regényre ráragasztották a Molyon a fantasy címkét, a könyv igazából nem fantasy – csak apró, kétértelmű utalásokat találunk arra vonatkozóan, hogy tényleg űzhetnek valamiféle boszorkányságot az elítélt nők, de elsősorban a gyógyfüvek azok, amik csodát tesznek a regényben, nem a varázslat.

Ugyanakkor történelmi regényként sem olvashatjuk a Familiárisokat, mert bár a szereplők valóban léteztek, a regényben megjelenő események csupán az író képzeletének szüleményei. Ennek ellenére a kötet rengeteget elárul a korról, és szerintem remekül vezeti végig az olvasót azon, hogy mi minden állhat a boszorkányperek hátterében. Stacey Halls nagyon szépen építi fel ezt a világot, a történet pedig tele van érzéki hatásokkal – például szinte az orromban éreztem Alice illatát, amikor felbukkant – és jelképekkel. Nem mellesleg pedig a nyelvezet is szép és finom, épp olyan, mint a könyv borítója.

„– Hány gyereket akar?
Átkaroltam magam.
– Kettőt – feleltem. – Hogy ne legyenek olyan magányosak, amilyen én voltam.
– Egy fiút és egy lányt? – kérdezősködött tovább.
– Két fiút. Senkinek nem kívánnám egy lány életét.”

Bár sok szereplő megfordul a regényben, egyedül Feetwood szemszögéből látjuk az eseményeket, így ő az egyedüli karakter, aki közel került hozzám, és megismertem a lelkivilágát. Gyakorlatilag még kislányként találkozunk a nővel, aki a regény eseményeinek hatására nő fel, és ismeri meg a világ , no meg a benne lévő emberek sötét, önző oldalát. Fleetwood iszonyatosan hányatott sorsú főszereplő, aki groteszk módon mégsem érzi ezt, és kimondottan szerencsésnek tartja magát, miközben eltemeti a múltját. Amikor azonban megismeri Alice-t, ráébred, hogy milyen nagy szüksége volt már egy barátra, így nem csoda, hogy minden követ megmozgat a nőért. Fleetwood ahhoz képest, hogy milyen korba született, iszonyatosan nagy utat jár be az önállósodás felé – talán túl nagyot is, de mindenképpen figyelemre méltó a karakterfejlődése.

Maga a történet egyébként izgalmas, viszonylag sok minden miatt izgulhatunk, és több karakter is veszélyben forog, ennek ellenére néha kissé vontatottnak éreztem a cselekményt a kötet elején, később viszont teljesen beszippantott, és a regény második felénél már le sem tudtam tenni a könyvet. Így aztán nagyon betalált nálam ez a történet, melyet mindenkinek ajánlok, aki szereti a történelmi regényeket, érdeklik a boszorkányok, vagy egyáltalán egy izgalmas, szépirodalmi igényességű történetet szeretne olvasni.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a regényhez, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mivel a könyv egyik szereplője Alice a gyógynövények nagy mestere, így a mostani játékunk is ehhez kapcsolódik. Minden blogon találtok egy rövid leírást egy adott növényről. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába leírni, hogy melyik gyógynövényre gondoltunk. 

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

A növények doktora, ősi gyógynövény. Sok mindenre használható, például gyomor- és bélgörcsök, bőr- és bélgyulladások esetén, hiszen görcsoldó, antiallergén, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító és nyugtató hatása számtalan betegség esetében nyújthat enyhülést.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

07.27. Csak olvass!
07.29. Olvasónapló
07.31. Booktastic Boglinc
08.02. Zakkant olvas
08.04. Readinspo
08.06. Utószó

A könyv adatai:

Kiadó: 21. század kiadó
ISBN: 9786156122162
Fordította: Simonyi Ágnes
Oldalszám: 351 oldal

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük