Értékelés,  KIDS

Stacia Deutsch: Pru naplója

Fülszöveg:

Kedves Naplóm!

Hihetetlennek tűnik, de Lucky, Abigail és én elszöktünk a cirkusszal! Most pedig egy lenyűgöző cirkuszi fesztiválon szerepelünk, ahol több tucat társulat adja elő legjobb mutatványait, és osztja meg parádés hagyományait a többiekkel.
Én is fellépek egy bohócjelenettel… és kicsit izgulok is emiatt. Bárcsak anyu és apu velem lenne, hogy megnyugtasson! Főleg most, hogy ez a Catalina nevű lány azt állítja, az ő produkciója jobb, mint az enyém. Tudom, hogy ez nem verseny, de nagyon is annak tűnik! Ezért akarom életem legjobb műsorát bemutatni.
Szorítsatok nekem!

Pru

Lovak, barátok és kalandok… Más nem is kell a remek szórakozáshoz és az izgalmas történetekhez, melyek a kicsiket és a nagyokat is elvarázsolják! Tarts Luckyvl, Pruval, és barátaikkal, akik igazán különleges kalandokba keverednek a Móra Kiadó gondozásában megjelent regényekben, majd kalandozz Lucky vidám foglalkoztató füzetével! Ha velünk játszol, ráadásul nyerhetsz is egy könyvcsomagot a kötetekkel!

Pru, Lucky és Abigail neve ismerős lehet a lovak kis rajongóinak, ugyanis a Netlixen is elérhető Szilaj, a szabadon száguldó című sorozat főszereplői. A három barátnő és lovaik (Szilaj, Bumeráng és Csini Linda) már a sorozatban is sok-sok izgalmas kalandba keveredik, és nincs ez másként a Szilaj-regényekben sem, melyek közül most Pru naplóját olvastam el. Bár a sorozatnak érzésem szerint inkább Lucky a főszereplője (akinek szintén van naplója, amelyet értékelni fogok), ebben a történetben Pru áll a középpontban, aki barátnőivel épp egy cirkuszban dolgozik, ahol ő a bohóc.

A regény felépítése nagyon érdekes, ugyanis Pru naplóbejegyzései és az egyes szám, harmadik személyű fejezetek váltják egymást, de a különböző részekből egységes történet rajzolódik ki. Nekem egy kicsit furcsa volt, hogy lényegében a sztori közepén kapcsolódunk be, mert azt már csak Pru összefoglalójából tudjuk meg, hogy a lányok hogyan csatlakoztak a cirkuszhoz, de később kiderült számomra, hogy a cirkuszhoz csatlakozást a sorozat meséli el. Ennek ellenére minden érthető volt a könyvben, és könnyedén be lehetett kapcsolódni a történetbe anélkül is, hogy akár csak egy mesét  is ismertem volna. Ezért aztán bátran ajánlom olyan gyerekeknek is az olvasást, akik nem ismerik a sorozatot. Ugyanakkor azt gondolom, hogy azok a kis olvasók még jobban fogják élvezni a könyvet, akik össze tudják kapcsolni azokkal az eseményekkel, amelyeket a sorozatban láttak.

„Pru, Lucky, Solana, gyorsan kívánjatok valamit! A zöld unikornis nagyon ritka, és kicsit olyan, mint a dzsinn: teljesíti a kívánságodat!”

A történet egyébként nagyon kedves, vidám és kicsit izgalmas is volt, ugyanis Pru összetűzésbe keveredik egy rivális cirkusz bohócával, aki szintén vicces lovas számokat mutat be. Pru karaktere nagyon szimpatikus volt, mert olyan problémákkal szembesült, amilyenekkel a gyerekek a valóságban is találkoznak, így például volt honvágya, elkapta a versenyszellem, volt magányos, vagy épp szembesülnie kellett vele, hogy milyen az, ha nincs jó ötlete egy probléma megoldásához. Persze végül minden jól alakul, nem kis részben a barátoknak köszönhetően, hiszen a barátság nagyon fontos értéke ebben a kötetben. Néhol persze kicsit elcsépelt volt a regény, a megoldás például evidens volt a könyv elejétől fogva, de nem kétlem, hogy a gyerekek így is élvezni fogják a mesét, különösen akkor, ha még nem különösebben olvasottak.

A könyv hangulata is nagyon jó, a lovak külön örömöt nyújtottak a kislány énemnek, ugyanis minden fontos eseményből kivették a részüket. Pru naplója tehát egy igazán aranyos történet lovakról, barátságról, cirkuszról, honvágyról és a versenyszellemről. A lovak iránt érdeklődő gyerekek számára, akik esetleg még a Szilajt is nézik, biztosan szuper élmény lesz a könyv, és akár még első olvasmánynak is jó lehet, mert viszonylag rövid a történet, könnyen olvasható, a naplóbejegyzések pedig kimondottan nagy betűkkel íródtak, ami további segítség lehet. A nyelvezet egyszerű, olykor talán túlságosan is, ami a kicsiknek könnyebbség lehet, ugyanakkor olyan 10-12 éves kor felett szerintem már komolyabb könvekkel is megbirkóznak a – jól olvasó – gyerekek, ezért nagyjából az alsós korosztálynak tudnám ajánlani a kötetet, nekik viszont jó szívvel.

undefinedA három lány történetéről már magyarul is elérhető több könyv is, ezért ha a kis olvasók megszeretik ezt a világot, van miből válogatni. Többek között megjelent már Lucky naplója is, és remélhetőleg a harmadik barátnő történetét, Abigail naplóját is hamarosan olvashatjuk, angolul ugyanis természetesen ő is kapott egy saját kötetet.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Szilaj kétségkívül az egyik leghíresebb mesebeli paripa, de közel sem ő az egyetlen, aki ló létére fontos szerepet kapott egy történetben. Mostani nyereményjátékunkban híres lovakat kell felismernetek, de nem a nevükre vagyunk kíváncsiak, csupán arra, hogy melyik mesében tűntek fel ezek a nem mindennapi állatok. A helyes megfejtést írjátok be a Rafflecopter dobozba, és máris esélyetek nyílik rá, hogy megnyerjétek a könyveket!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

10. 12. Utószó – Pru naplója
10. 13. Flora the Sweaterist – Lucky naplója
10. 14. Spirit Bliss Sárga könyves út – Pru naplója
10. 15. Csak olvass! – Pru naplója
10. 17. Csak olvass! – Lucky naplója
10. 18. Flora the Sweaterist – Pru naplója
10. 19. Csak olvass! – Kirándulás Luckyval a lovak és barátok világába
10. 20. Spirit Bliss Sárga könyves út – Lucky naplója
10. 21. Utószó – Lucky naplója
10. 22. Spirit Bliss Sárga könyves út – Kirándulás Luckyval a lovak és barátok világába

A könyv adatai:

Fordító: Bottka Sándor Mátyás
Kiadó: Móra Könyvkiadó
Sorozat: Szilaj – Spirit
Megjelenés: 2020.09.03.
Oldalszám: 184

3 hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük