Értékelés

Szaszkó Gabriella: Kora február

Fülszöveg:

Anna és Josh nem ismerik egymást. Mindennek ellenére egy ágyban ébrednek fel egy ismeretlen, elszigetelt helyen, miközben odakint hóvihar tombol. A házban kutakodva hamarosan ráébrednek, hogy öt év kiesett az életükből, hiába próbálnak visszaemlékezni, sehogy sem sikerül. Öt év alatt azonban rengeteg minden történhet egy ember életében. Vajon Joshnak sikerült kiszabadulnia az egyetemi időszak fojtogatásából, és valóra váltotta az álmát, hogy menő rockzenész legyen? Vajon Anna hozzáment feleségül egyetemista szerelméhez, és megtalálta mellette a boldogságot? Mind a ketten előre tervezték az életüket, megálmodták, hová is akarnak jutni harmincas éveik elejére. De ha minden a terv szerint alakult, hogyan lehetséges, hogy egymás mellett ébredtek egy ismeretlen helyen?

A világukat már csak az borítja fel még jobban, amikor felfedezik, hogy álmaikban lassan visszapárolognak az elmúlt évek emlékei. Hamarosan kiderül, hogy a kiesett öt év elképesztő meglepetéseket tartogat.


A Mini-könyvklub 17. fordulójában a közös októberi olvasmányunk Szaszkó Gabriella regénye, a Kora február volt, mely azért is aktuális, mert hamarosan érkezik a folytatása Késő március címmel. Bár már sokat hallottam a könyvről, őszintén bevallva valószínűleg nem olvastam volna el mostanában a könyvklub nélkül, ugyanis az utóbbi időben nem sok romantikus regény fogott meg. A Kora február fülszövege ugyanakkor nagyon izgalmasnak tűnt már első látásra is, még ha az alapkoncepciót először kissé furcsának gondoltam is.

A történet ugyanis úgy kezdődik, hogy két főszereplőnk egy ismeretlen helyen ébred, és az utolsó emlékük öt évvel korábbról – 2020-ből – származik. Josh és Anna természetesen megijed, de hamar kiderül, hogy a múltbeli események álmok formájában fokozatosan visszatérnek, így hőseinknek nincs más dolguk, mint aludni, és így felfedezni, hogy hogyan is kerültek abba a házba. Bár először nagyon különösnek gondoltam ezt a szituációt, de hamar megszoktam az elfelejtett öt év gondolatát, mert rájöttem, hogy egy remek elbeszélői stratégia születhetett így meg. A szereplők ugyanis az olvasóval együtt, fokozatosan fedezhetik fel, hogy mi történt a múltban, és a jelenben játszódó fejezetekben Josh és Anna kapcsolatának újbóli kialakulását is figyelemmel kísérhetjük. A sztori nagyon hamar izgalmassá válik: az egyik szálon a múltbeli, egyre nagyobb horderejű események bontakoznak ki, míg a másikon együtt nyomozhatunk hőseinkkel arról, hogy hogyan is kerültek az ismeretlen házba.

„In a stolen tent in a mystery land
We kissed away a summer night
It was so sweet it was so wrong
But damn it felt so right.”

A szereplők közül egyértelműen Josh volt a kedvencem, még ha kicsit klisés is néha a karaktere, azonban egy aranyos, vicces és érzelmes fiú, aki igazából végig jól bánik Annával. És bár kétségtelen, hogy Josh jelleme sem feddhetetlen, ő valójában nem csal meg senkit. Patrick, Anna férje jóval kevesebb szerepet kapott, és őszintén szólva eleinte nagyon sajnáltam a kötet másik fő férfi karakterét, mert annak ellenére, hogy néha elhanyagolta a feleségét, egyáltalán nem azt érdemelte, amit kapott. A könyv második felében aztán történik egy tragikus esemény, ami után Patrick nagyobb szerepet kap, és ahogy egyre jobban megismertem, a sajnálat átment unszimpátiába, mert számomra úgy tűnt, a férfi nem annyira szerelmet érez Anna iránt, mint birtoklási vágyat.

„El akartam tüntetni a szeméből a szomorúságot, vágytam rá, hogy olyan dolgokat mutathassak neki ebből a világból, amit még nem fedezett fel.”

És akkor rátérek Anna karakterére, akit a regény elején kimondottan kedveltem, sőt, sokszor magamra is ismertem az alakjában. Tény, hogy az ő személyisége is sarkított kicsit, mégis szimpatikus volt a visszafogott jókislány, aki a harmincas évei elején jön rá, hogy hiányzik valami az életéből. Tudom, hogy egy nagyon hosszú kapcsolatból nem egyszerű kilépni, a regény második felére azonban mégis nagyon idegesített már Anna, aki nem tudta eldönteni, hogy mit is akar, és ezzel elképesztő károkat okozott a környezetében gyakorlatilag mindenkinek. Ugyanakkor Annán keresztül jól megfigyelhetjük, hogy mennyire nem egyszerű kilépni egy kényelmes, biztonságos életből, amivel lélektani mélysége is lesz a könyvnek.

Mindent összevetve a Kora február pozitív csalódás volt számomra, mert a történet teljesen beszippantott, így rekord idő alatt végigolvastam az egészet. Tetszett, hogy bőven vannak komoly témák is a könyvben, ami így nem csak egy könnyed kis limonádé lesz, de a vicces, szívet melengető és örömteli jelenetek sem maradtak el, még a legszomorúbb részeknél sem. Josh karaktere kimondottan a szívemhez nőtt, és elképesztően sajnáltam, amikor szenvedett, de Anna nem lett a kedvenc szereplőm, különösen a végére lett belőle elegem, ami miatt nem is tudtam maradéktalanul élvezni az utolsó részét a regénynek. Mégis ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik szeretik a kicsit mélyebb tartalommal is rendelkező romantikus regényeket, amiben mégiscsak benne van a fesztivál- és bulihangulat, hiszen egy rocksztár a főszereplője.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük