Értékelés

Kiersten White: Slayer – Vadász

Fülszöveg:

Egy ​valami világos: Kiválasztottnak lenni könnyű, választani viszont nehéz.
Nina és az ikertestvére, Artemisz közel sem hétköznapiak. De nem is lehetnek azok, hiszen a Figyelők Akadémiáján nőnek fel, ami kicsit más, mint egy megszokott bentlakásos iskola. A tiniket itt a Vadászok – a sötétség erői elleni harcra természetfeletti erővel megajándékozott lányok – vezetésére képzik. És bár az anyukája a Figyelők Tanácsának rangos tagja, Nina soha nem élte a Figyelők erőszakos életét. Ehelyett az ösztöneire hallgat, és az iskola medikusaként teremti meg a világát.
Egészen addig a napig, amíg az élete örökre megváltozik.
Buffynak, a híres (és hírhedt) Vadásznak hála, akit védve vesztette életét Nina apukája, nem elég, hogy Nina a legújabb kiválasztott, egyben az utolsó is. Pont. Miközben Nina a képességeit a Figyelőségre készülő Leóval fejleszti, bőven van, ami lefoglalja: egy szörnyviadal, egy démon, aki boldogságot eszik, egy árnyas alak, aki folyamatosan felbukkan az álmaiban… De Nina új erőit igazán akkor teszik próbára, amikor egymás után kerülnek elő a hullák, mert könnyen lehet, hogy egy szerette lesz a következő áldozat.


Magyarországon is megjelent a Buffy, a vámpírok réme világában játszódó Slayer – Vadász című regény. A blogturnén nem csak a történetet ismerhetitek meg, de extra állomásokra is számíthattok, a turné végén pedig egy szerencsés megnyerheti a könyv egy példányát.

Kiersten White nevét nem túl régen ismertem meg az And I Darken kapcsán (értékelés itt), és mivel az a könyv nagyon tetszett, hirtelen ötlettől vezérelve eldöntöttem, hogy elolvasom a most megjelenő új regényét, a Slayert is. Ekkor még nem is tudtam, hogy a történet a Buffy, a vámpírok réme című sorozat világában játszódik, de ez sem tántorított el, mert a külföldi értékelésekből úgy tűnt, hogy nem túl szoros a kapcsolat a sorozattal. Természetesen annak idején láttam pár részt a Buffyból is, és a történettel is tisztában voltam nagy vonalakban, viszont nem voltam nagy rajongó, nem láttam az összes részt sem, de a Slayer fülszövege túlságosan tetszett ahhoz, hogy ne olvassam el, így egy gyors kereséssel felfrissítettem a tudásomat a Buffy, a vámpírok réme kapcsán.

A gyorstalpaló sokat segített abban, hogy megértsem az előzményeket, ugyanis White nem tér ki a történetben arra, hogy mi is történt korábban, bár Buffyt rendszeresen emlegeti, sőt, néha kimondottan soknak éreztem, hogy Nina, a főszereplőnk egyfolytában Buffyt hibáztatja, elemzi, vagy a tetteiről gondolkodik. Nem tudom, hogy egy rajongó számára hozzáad-e valamit a regény történetéhez Buffy gyakori emlegetése, de nekem egy idő után zavaró volt. Sőt, nemcsak gyakran emlegeti főhősünk a sorozatbeli Vadászt, de úgy éreztem, hogy már-már külön szálat kap Nina Buffyhoz fűződő viszonya – holott személyesen sosem találkoztak -, mely teljes gyűlölettel indul, és fokozatosan enyhül.

Buffy The Vampire Slayer cast2.jpg
A sorozat szereplői / Forrás: Wikipédia

Buffy alakja tehát gyakran felsejlik a könyvben, de ennek ellenére a cselekmény folyásában nincs szerepe, és szerintem a történet is érthető a sorozat ismerete nélkül, bár ha tényleg nincs semmi fogalmunk a Buffy, a vámpírok réméről, akkor nem árthat elolvasni a történet összefoglalóját a Wikipédián, hogy biztosan képben legyünk. A Slayer azonban különálló történet, nemcsak a Buffy rajongóinak készült, így nyugodtan belevághat bárki az olvasásába. Ugyanakkor természetes, hogy a sorozat kedvelői olyasmiket is észre fognak venni, amelyekről másoknak nem lehet fogalma.

Na de távolodjunk el a sorozattól, hiszen a Slayer mégiscsak önálló regény. A történet középpontjában Nina és ikertestvére, Artemisz áll, akik egy titkos szervezet tagjai, a Figyelőké, de a csoportból Buffy tevékenykedése után már csak egy maroknyian maradtak, és ők is kissé elveszettek. Maga a társaság nem igazán keltette fel az érdeklődésemet, de a két főszereplő nagyon izgalmasra sikerült: Artemisz jóval tehetségesebb, és mindenben jobb a testvérénél, aki meg sem próbálhatta letenni a Figyelők vizsgáját, és még most sem kapott semmi felelősségteljes feladatot, hogy ennyire megfogyatkoztak a Figyelők. Nina így mindig csak másodikként gondol önmagára, és közben komoly traumákat cipel, hiszen emlékszik rá, hogy sok évvel ezelőtti tűzvészben az anyja Artemiszt mentette meg, őt pedig sorsára hagyta. A két testvér persze közel áll egymáshoz, de valójában a kapcsolatukat folyamatosan mérgezi a kettejük közötti különbségtétel: Nina arra vágyik, amit Artemisz kapott, Artemisz pedig azért dolgozik keményen, mert tudja, hogy kivételezett, hiszen ő megkapta a lehetőségeket, amiket Nina nem.

„A démonok összes szörnyű dolga közül talán a latin nyelv életben tartása a legrosszabb, amikor annak már holtnak kellene lennie.
És akkor az ókori sumerről még nem is beszéltünk. És milyen az ókori sumer latinra fordítva? Ördögi.”

Érdekes, hogy a lányok kapcsolata főleg arra épül, hogy Nina a gyengébb, ezért Artemisznek meg kell védeni, ez a felállás azonban egy pillanat alatt megváltozik, amikor Nina hirtelen különleges erő birtokába kerül. Nina számára teljesen új, hogy erős, sőt, erősebb másoknál, és hirtelen fontos feladata lesz, és nyilván nehezen birkózik meg az élete felfordulásával, ami érdekes helyzeteket szül, miközben nagyon szépen fejlődik Nina karaktere. Úgy tűnik, Kiersten White ért az érdekes karakterek megalkotásához, sajnos azonban ahhoz, hogy a Slayer igazán jó fantasy legyen, több kellett volna: izgalmas cselekmény.

A második rész amerikai borítója / Forrás: Moly.hu

A regény története ugyanis eléggé kiszámítható – talán csak egyszer izgultam kicsit – a fordulatok nagy része eléggé kiszámítható, már amikor egyáltalán vannak komolyabb fordulatok, ugyanis – különösen a regény elején – elég laposra sikerült a történet. Sokszor hittem azt, hogy na majd most beindul a sztori, de aztán a bajba jutott szereplőket elengedték, az elkapott informátorral napokig senki nem foglalkozik, az elkezdett kutatások abbamaradnak, és a többi… De mégis mindig tovább olvastam, méghozzá azért, mert kíváncsi voltam a múltbeli titkok nyitjára. És szerencsére a könyv legvégére kicsit felpörögtek az események, így végül nem csuktam be csalódottan a kötetet.

Mindebből talán már kiderül, hogy a Slayer elsősorban Nina és Artemisz karaktere miatt tetszett, de sajnos kissé unalmasabbra sikerült, mint például az And I Darken. A világépítéssel sem voltam teljesen elégedett, bár tény, hogy nem volt egyszerű dolga Whitenak, amikor egy sorozat alapján írt könyvet, hiszen a rajongók jól ismerik a világot, míg azok, akik nem nézték a Buffyt, talán igényt tartanának mélyebb ismertetőre is a dolgok működésével kapcsolatban. Mindent összevetve azt gondolom, hogy ha szeretted a Buffy, a vámpírok réme című sorozatot, akkor érdemes tenni egy próbát a kötettel, mert tetszeni fog neked a Slayer, de akkor is érdekes lehet a történet, ha szereted az összetett szereplőket és a bátor női karaktereket. Remélhetőleg a folytatás, a duológia második kötete is hamarosan elérhető lesz magyarul!

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Bár a Slayer – Vadász a Buffy, a vámpírok réme sorozat ismerete nélkül is élvezhető és érthető, de a tv-sorozat rajongói számára sok olyan utalás van, ami feldobhatja a napukat. Így a mostani játékunk során minden állomáson a tv-sorozat egy karaktréről találtok egy képet, a feladat pedig beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, a képen látható karakter nevét.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

Dawn Lessons.jpg

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

11.16. Sorok Között értékelés
11.19. Sorok Között extra állomás
11.21. Dreamworld extra állomás
11.23. Utószó
11.25. Olvasónapló
11.27. Dreamworld értékelés

A könyv adatai:

Oldalszám: 448
Kötéstípus: kartonált
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó Kft.
Eredeti cím: Slayer
Fordító: Kereki Noémi
ISBN: 9789635613496
Országos megjelenés: 2020.11.20

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük