Értékelés,  KIDS

Disney – 5 perces történetek hősies lányokról

Fülszöveg:

Vágj bele egy új kalandba kedvenc Disney- és Pixar-szereplőiddel! Lovagold meg a hullámokat Lilóval, bújócskázz Vaianával, és csípd nyakon a rosszfiúkat Judy Hopsszal! Öt perc alatt elolvashatod a történeteket – akár elalvás előtt, akár egy közös meséléshez, amikor csak szeretnéd!

A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent az 5 perces történetek legújabb kötete, melyben ezúttal a hősies lányoké a főszerep. Tartsatok velünk, ismerjétek meg a Disney és Pixar mesék bátor hősnőit, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.

A tavasszal találkoztam először az 5 perces mesék sorozattal, amikor az 5 perces húsvéti történeteket olvastam (értékelés itt), és az a kötet akkor nagyon tetszett nekem, így beszereztem az új 5 perces mesekönyvet is, melynek főszereplői a hősies lányok lettek. Nagyon szeretem az olyan könyveket, melyekben az erős női karakterek kapnak főszerepet, mert bár egyre több mesegyűjtemény jelenik meg erős lányokról, úgy látom, hogy még mindig sok olyan történet forog közkézen, ahol a nők passzív szereplők, pedig legalább ugyanennyi mesét kellene írni a hősies női karakterekről is. Ehhez pedig jó úton halad ez a kötet is, melyet akár a legkisebbeknek is felolvashatunk.

Ha általánosságban akarok beszélni a kötetről, akkor először is el kell mondanom, hogy a könyv – ahogy azt a Disney kiadványoktól megszokhattuk – nagyon szép és igényes kiadás lett, a lapok vastagok, az illusztrációk pedig olyanok, mintha a mesék filmváltozatából vették volna ki őket, így azonnal felismerhetjük kedvenc szereplőinket. Érdekes, hogy ezek a karakterek főleg régebbi mesékből származnak, így Aranyhaj vagy épp Elzáék helyett a kötetben feltűnik Mulan, Jázmin az Aladdinból, Minnie egér, vagy épp Lilo. Persze van néhány olyan szereplő is, aki már az újabb mesékből ismerős, ilyen Vaiana, Judy Hopsz, de talán ide sorolható még A hercegnő és a béka Tianája is. Nincs persze baj azzal, ha nem mindig ugyanazok a karakterek szerepelnek a Diney mesekönyveiben, sőt kimondottan üdítő volt régi kedvenceket is felfedezni a hősök között, sőt, tetszett, hogy olyan lányok is megmutatták a vagányabb oldalukat, akik a saját meséjükben még elég passzívak voltak, így például Csipkerózsikáról is kiderült, hogy nemcsak sokáig tud várni a hercegre, de remekül tud lovagolni is. Más kérdés, hogy a kisebb gyerekek vajon ismerik-e még ezeket a kevésbé új karaktereket.

Mielőtt a konkrét mesékre is kitérnék, érdemes még említést tenni róla, hogy a kötet hősies lányai valójában nem visznek véghez óriási, varázslatos dolgokat, éppen ellenkezőleg, a legtöbben hétköznapi hősökké váltak a kötetben például azzal, hogy megoldanak egy rejtélyt, megoldást találnak egy mindennapi, de attól még fontos problémára, nem adják fel a harcot, vagy megtanulnak valami egészen újat. Külön öröm, hogy a legtöbb olyan hős, aki valamilyen versenyen vesz részt, nem győz, de például kitűnik a versenyzők közül bátorságával, mint Mulan, vagy a tisztességével, mint Jázmin. Több történet is bemutatta, hogy nem lehet valakiből azonnal első helyezett, de nemcsak a győzelem adhat okot a büszkeségre, és a legfontosabb az, hogy a saját képességeinkhez mérten nyújtsuk a maximumot.

De nemcsak a versenyekről szóló mesék sikerültek igazán jól, a személyes kedvenceim közé tartozik például A tamburitánc, melyben Ariel teljesíti a vágyát, és táncolni tanul, vagy az Aki bújt, aki nem… című történet is, melyben Vaiana gondjaira bíznak egy csapat gyereket, és lánynak kell vigyáznia rájuk.  Annak is nagyon örültem, hogy Minnie alakja is megjelent a kötetben, és barátaival együtt egy nagyon cuki, vicces kis mesét kapott. A könyv 12 történetének többsége tehát kimondottan tetszett, még az itt említetteken kívül is voltak jó kis mesék, talán csak egy olyan volt, amelyik csalódást okozott kissé, mely Judy Hopsz hőssé válását mesélte el, de a történet tartalma sajnos egy az egyben a Zootropolis című mesefilmből lett kiemelve, holott rengeteg új nyomozós, rendőrös sztorit lehetetett volna kitalálni a karakterrel.

Összességében tehát egy igazán kellemes kis mesekönyvet kaptunk tele hősies lányokkal (nemcsak ember lányokkal, hanem oroszlánokkal, egerekkel és játékokkal is), és bár változó volt a történetek színvonala, egyik mesénél sem éreztem azt, hogy jobb lett volna, ha nem olvasom el. A könyvet főleg azoknak a gyerekeknek ajánlom, akik sok régebbi Disney mesét is ismer, ugyanakkor a történetek nem kapcsolódnak szorosan a mesefilmekhez, így végülis bárkinek felolvashatók, és meggyőződésem, hogy már egész fiatal gyerekek is érteni fogják a meséket. Felső korhatár pedig természetesen itt sincs, hiszen a mesék nemcsak gyerekeknek szólnak!

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

NYEREMÉNYJÁTÉK

A Disney mesék során számtalan bátor hősnőt ismerhettünk már meg. mostani játékunk során pedig övéké lesz a főszerep. Minden állomáson láthattok egy-egy képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, kit ábrázol, és a nevét beírni a rafflcopter doboz megfelelő mezőjébe.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

12. 13. Sorok Között
12. 14. Könyv és más
12. 15. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 16. Csak olvass!
12. 17. Utószó
12. 18. Nem félünk a könyvektől
12. 19. Dreamworld

A könyv adatai:

Oldalszám: 192 oldal
Fordító: Horváth M. Zsanett
ISBN: 9789634377559
Kiadó: Kolibri Kiadó

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük