Értékelés

George Orwell – Fido Nesti: 1984

Fülszöveg:

Első alkalommal elevenedik meg képregényformában George Orwell 1949-ben megjelent világhírű, a náci és kommunista diktatúrák ihlette negatív utópiája: Óceánia rémállama, ahol a Párt – élén a személyi kultusszal övezett Nagy Testvérrel – mindenek felett áll, a polgárokat folyamatosan megfigyelik, a háborús paranoiát szító propagandasajtó napról napra újraírja a történelmet, a szabad gondolkodás pedig halálos bűnnek számít…

Az 1984 jóslata ugyan nem teljesedett és nem is teljesedhet be, mert a jövőt – szerencsére – az ember sohasem láthatja pontosan (még egy olyan zseniális író sem, mint Orwell); de napjaink diktatórikus és autokratikus rendszereiben mégiscsak sok minden emlékeztet e remekmű lidércnyomásos világára. A könyv figyelmeztetése ezért ma is aktuális – s talán mindig az lesz…


Különleges formában vehetik most kézbe az olvasók George Orwell örökérvényű regényét. Fido Nesti brazil illusztrátor dolgozta át képregényformába a náci és kommunista diktatúrák ihlette negatív utópiát, amely az 1949-es megjelenése óta a világirodalom egyik legmeghatározóbb műve. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel és nyerjetek egy példányt a könyvből!

Évekkel ezelőtt óriási, máig tartó hatást tett rám Orwell klasszikusa, az 1984, így amikor idén kiderült, hogy megjelenik a regény képregényváltozata, rögtön tudtam, hogy el akarom olvasni. Egyrészt arra voltam kíváncsi, hogy hogyan lehet képregénnyé formálni egy ilyen könyvet, melynek elsősorban nem a cselekményében van az ereje, másrészt pedig szerettem volna feleleveníteni a történetet, mely őszintén szólva már kicsit megkopott az emlékezetemben. Ez utóbbira tökéletesen alkalmas is volt a kötet, és végül az is kiderült, egyáltalán nem rossz ötlet képregényformába önteni a klasszikusokat!

Az alaptörténet valószínűleg nem sok ember előtt ismeretlen: Óceániában, a világ három nagyhatalmának egyikében járunk, ahol folyton háború van, és az embereket úgy akarja kontroll alatt tartani a hatalom, hogy megfigyelik, és gyakorlatilag még a gondolataikat is ellenőrzik. Itt él Winston, aki a lelke mélyén tudja, hogy nem így kellene élniük, és a könyv azt követi nyomon, hogy fokozatosan egyre több apró lázadást követ el. A Nagy Testvér azonban mindent lát, és legyen szó akár csak gondolatbűnről, semmi sem maradhat titokban…

Mivel az 1984 már önmagában is egy nagyon erős regény, értem ezalatt mind a hangulatát, mind a cselekményét, félő volt, hogy a képregény nem tudja majd visszaadni a hatását, de szerencsére nem ez történt. A könyv elején még kicsit furcsálltam ugyan ezt az új formát, de hamar rájöttem, hogy a képek csak még erősebbé teszik a történetet, Fido Nesti ráadásul mesterien bánik a képregény adta lehetőségekkel, például a színhasználattal. A könyv ugyanis alapvetően nem dolgozik sok színnel, mindössze a szürke és a barna árnyalatival, de ezt az egysíkúságot időnként megtöri a piros vagy a narancssárga, mellyel a rajzoló képes kiemelni a fontosabb eseményeket vagy a részleteket, irányítja az olvasó figyelmét, miközben nagyon erősen hozzájárul a történet hangulatiságához is. Az is nagyon érdekes például, hogy hogyan különböznek képileg a boldog és a szomorú pillanatok, vagy mondjuk a veszélyes és a relatíve nyugodt helyzetek. Egyes részletek pedig nemcsak a színeik miatt válnak kiemeltté, hanem azért is, mert megtörik a képek szabályos sora, és az alakok egymásra kerülnek, vagy épp elfoglalnak egy egész oldalt.

A technikai megoldások tehát zseniálisak voltak, ugyanakkor nem vették át a cselekmény helyét, mely szerencsére szorosan követi az eredeti regényt, sőt, úgy vettem észre, hogy Orwell eredeti szövege is megmaradt negyrészt, aminek nagyon örültem. A történet a maga teljességében azonban mégis változik, a legfőbb különbség pedig az, hogy míg a regény fejezetei nagyrészt egy összefüggő történetet adnak ki, addig a képregény sokkal szaggatottabb, inkább egy-egy fontos mozzanatot ragad ki, melyek így önmagukban is nagyon ütősek, és egytől egyig elárulnak valamit erről a világról. Ugyanakkor emiatt nem vagyok benne biztos, hogy azok számára is mindenhol összeáll a történet, akik nem olvasták Orwell eredetijét.

Úgy gondolom tehát, hogy a képregény – bár nem pótolja az eredetit, – nagyon érdekes kiegészítése a klasszikus regénynek, és bizonyos pontokon még hozzá is tud adni a történethez. Bár alapvetően a kivitelezés is nagyon kifejező és eredeti, azért meg kell jegyeznem, hogy helyenként elég nehezen volt olvasható az apró betűs szöveg, mely nem mindig állt nagy kontrasztban a háttérszínnel. Ez az apróság azonban számomra eltörpült a rengeteg pozitívum mellett, hiszen azon túl, hogy a képregény új dolgokat is képes volt felmutatni, hozta mindazt is, ami miatt az eredeti történetet szeretjük: elképesztő pontossággal ábrázolja a diktatúra működését, újra és újra meglepi az olvasót, miközben sok dolgot megmutat általánosságban az emberről is.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Orwell regényének megjelenése óta a negatív utópia, vagyis a disztópia műfaja egyre nagyobb teret hódít az irodalomban. Játékunkban ezúttal ezen műfaj krémjéből válogattunk idézeteket. A feladat, hogy ezek alapján kitaláljátok, hogy melyik művet keressük. A Rafflecopter dobozba a könyv címét és íróját is várjuk.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Feladat:

Élni akarok, bármiképpen. Önként lemondok a testemről, használja, aki csak akarja. Tehetnek velem, ami tetszik. Nyomorult féreg vagyok.
Most először érzem az igazi hatalmukat.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

01. 11. Hagyjatok! Olvasok!
01. 13. Sorok között
01. 15. A Szofisztikált Macska
01.17. Utószó
01. 19. Flora The Sweaterist
01. 21. Veronika’s Reader Feeder
01. 23. Fanni’s Library

A könyv adatai:

Eredeti cím: 1984 – The Graphic Novel (2020)
Kiadó: Helikon Kiadó
Fordító:  Szíjgyártó László
Illusztrátor: Fido Nesti
Oldalszám: 224
Kiadás: Puhatáblás
Megjelenés: 2020
ISBN: 9789634795001

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük