Értékelés,  KIDS

Haszán Míra: Spicc/pipa

Fülszöveg:

A 17 éves Réti Iza a balett megszállottja, hetedik éve a budapesti Balettintézet növendéke. Nagyanyja, a Kossuth-díjas prímabalerina a maga erőszakos módján űzi-hajtja unokáját, hogy sikeres táncossá váljon. Az álmodozó, maximalista Iza nagy vágya, hogy az új tanévben ő táncolhassa el Mária hercegnő szerepét A diótörőben a leghelyesebb fiúnövendék, Tomi partnereként. A lánynak azonban komoly kihívója akad új, szigorú, orosz mesternőjük lánya személyében. A mániákus bizonyításvágy lassan megroppantja Izát, és az önmagáról alkotott kép egyre jobban összekuszálódik benne…

.

Haszán Míra regénye egy olyan fiatal lány történetét mutatja be, akinek minden vágya, hogy eltáncolhassa Mária hercegnő szerepét A diótörőben. A balett világa azonban sokszor kíméletlen, így komoly utat kell bejárnia ahhoz, hogy megtalálja önmagát és végre boldoggá váljon. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Réti Iza történetét és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri a Spicc/pipa egy példányát.

Mindig jó látni, hogy mennyi tehetséges fiatal van, aki nem sajnálja az időt és az energiát, hogy valóra váltsa az álmait. Ilyen Haszán Míra is, aki még ki sem járta a gimnáziumot, de máris egy nagyon különleges kötettel állt elő, mely idén a Móra Kiadó gondozásában meg is jelenhetett. Ritkán találkozom olyan YA könyvvel, amelyet valóban tinédzser írt, aki maga is a kötetben megjelenő problémákhoz hasonlókkal küzd, ezért gyorsan felkeltette a figyelmem a regény, mely ráadásul egy egészen izgalmas világba kalauzol minket: a balettintézetbe.

Spicc/pipaEz a témaválasztás volt a Spicc/pipa legnagyobb erénye: a magam részéről nem tudok sokat a balettről, bár a balettintézet egykori kegyetlenségeiről azért hallottam már történeteket. Ugyanakkor sosem olvastam még olyan könyvet, ahol a balett főszerepet kapott, így nagyon tetszett, hogy egy eddig lényegében ismeretlen világba kalauzolt az írónő. Külön örültem, hogy a regény végén kiderül, hogy a szerző komoly kutatómunkát folytatott, hogy hitelesen ismertesse a balettet, és még egy szótárt is kaptunk a könyvben előforduló szakkifejezésekről – ez utóbbi nagy segítségemre volt olvasás közben.

A tinédzser lélek azért már korántsem volt ennyire ismeretlen számomra, és bizony sok ponton a korábbi énemre ismertem Iza karakterében, aki lényegében a bölcsőjéből vitte magával a balett iránti szenvedélyt, és mire megnőtt, elválaszthatatlanná váltak a saját vágyai és a nagymamájától örökölt álmok. Iza ráadásul belekeveredik egy meddő küzdelembe, egy sportszerűtlen versenybe a mesternő lányával, ami az addig nagyjából kiegyensúlyozott lányt az őrült bizonyításvágyig sodorja. Egy idő után ráadásul Iza eszköztelenné válik a küzdelemben, hiszen a mesternő lányával közel azonos színvonalon táncolnak, így a lány mást keres, amit látszólag a kezében tud tartani: a testsúlyát.

Spicc/pipaLátható tehát, hogy a Spicc/pipa egyáltalán nem marad meg a felszínen, és bizony nagyon komoly problémákkal szembesíti az olvasót. Szinte mellbe vágó látni, hogy hogyan szégyenítik meg a fiatal balerinákat egy-egy hiba után, vagy például nyilvános mérlegeléssel, melynek végén dietetikushoz küldik azokat a lányokat, akiket a mesternő kövérnek talál. Gondoljunk bele, fiatal, fejlődő lányokról beszélünk, akik valószínűleg amúgy sincsenek barátságban a változó testükkel, így egy ilyen megszégyenítés beláthatatlan következményekkel járhat. Nem csoda, hogy ezután Iza is egészen másként kezd önmagára tekinteni.

Mindent összevetve tehát a Spicc/pipa egy egészen izgalmas, remek első regény lett, a cselekmény fordulatos és izgalmas, a főszereplő élethű és a problémák súlyosak. Ha valamin dolgoznia kellene még Haszán Mírának, az egyértelműen a saját hang és stílus megtalálása, mely ebből a kötetből még hiányzott, és sokszor a szöveg átment szinte szenvtelen leírásba. Érdemes lett volna még picit nyújtani, mélyíteni is a szövegen, mely néhol nagyon gyors, kapkodó, sehol nem időzünk sokáig, még a fontos pillanatoknál, érzéseknél, eseményeknél sem, így picit rohanó volt a történet, amely nem könnyítette meg, hogy az olvasó belebújjon a főhős bőrébe. Én a magam részéről szeretek gyönyörködni a szóvirágokban és a metaforákban, de tetszett ez a letisztult nyelvezet is, mely idővel és gyakorlással, és egy kis szerkesztői segítséggel valószínűleg hamar különlegessé teszi majd Haszán Míra könyveit. Remélem, hogy hamarosan a szerző következő regényét is olvashatom!

Értékelés:

Rating: 4 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mivel a könyv főszereplője Réti Iza, a balett megszállottja, így ebben a játékban is az ilyen típusú daraboké lesz a főszerep. Minden állomáson találtok egy kérdést mely a balett világához kötődik. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a választ.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

Kérdés:

Melyik évben mutatták be a Giselle-t?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

11.13. Utószó
11.14. Sorok között
11.16. Csak olvass!

A könyv adatai:

Kiadó: Móra
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 152
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789634866626
Illusztrálta: Müller Péter
Megjelenés időpontja: 2021. október 10.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük