Értékelés,  KIDS

J. K. Rowling: A karácsonyi malac

Fülszöveg:

A hétéves Jack mindennél jobban szereti a plüssmalacát. Aztán egyszer – épp szenteste napján – az undok mostohanővére kidobja Püsmacot az autóból! Hiába kap helyette a fiú egy sokkal szebb plüsst, imádott kedvencét nem pótolhatja. Ám karácsony éjjele a csodák ideje, amikor minden életre kelhet… Így aztán Jack és bosszantó új játéka, a karácsonyi malac kockázatos utazásra indul az Elveszettek Birodalmába, hogy kimentsék a fiú legjobb barátját a szörnyűséges, játékpusztító Veszejtő markából. A veszélyes kalandban segítségükre van egy beszélő uzsonnásdoboz, egy bátor iránytű és egy Remény nevű szárnyas lény, de igyekezniük kell, mert ha nem találják meg Püsmacot még éjfél előtt, soha nem jutnak haza!

Szívet melengető, izgalmas történet arról, mit jelentenek a gyerekeknek a játékok. J.K. Rowling legújabb könyvének, amelyhez a méltán népszerű Jim Field készített kedves illusztrációkat, vitathatatlanul ott a helye a klasszikus családi kedvencek között.


J. K. Rowling legújabb könyve egy igazán szívet melengető, izgalmas történet arról, mit jelentenek a gyerekeknek a játékok. A karácsonyi malac elrabolta bloggereink szívét is, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy mindannyian szívünkbe zártuk Jack és a plülssmalacának a történetét. Tartsatok velünk, merüljetek el velünk a mesék birodalmában és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri a kötet egy példányát.

Én azt mondom, hogy soha nem lehet túl korai karácsonyi könyvet olvasni, ennek szellemében pedig november elején el is olvastam J. K. Rowling vadonatúj regényét, A karácsonyi malacot! Ez a kötet két okból is nagyon gyorsan felkeltette a figyelmem: egyrészt azért, mert egy nagyon aranyos karácsonyi történetnek tűnt, másrészt pedig azért, mert csodaszép a borítója, valamint belül is gyönyörű illusztrációk díszítik. Így aztán idén ezzel a remek kis könyvvel kezdtem el az ünnepi hangolódást!

Nem sejtettem persze, hogy mennyire különleges is lesz ez a szépséges kis kötet. A történet főszereplője Jack, akit kiskora óta mindenhova elkísér a kedvenc plüssfigurája, Püsmac, aki egy apró malacka, és a kisfiú legjobb barátja. Püsmac nemcsak szuper kalandokat élt át Jackkel az évek során, de mellette volt a költözésük alatt, és a szülei válása után is, ami nagyon megviselte a fiút. Nem csoda, hogy Jack teljesen kétségbe esik, amikor egy nap elveszíti Plüsmacot. Hamarosan azonban épp emiatt keveredik különös kalandba, és eljut az Elveszettek Birodalmába, ahová az eltűnt tárgyak kerülnek. Az útitársa pedig nem lesz más, mint a Karácsonyi malac! 🐷

„Nem sokkal a hatodik születésnapja után apa elvitte Jacket hamburgerezni, adott neki egy nagy doboz legót, és elmesélte, hogy külföldön kapott munkát.
– De azért mindig beszélhetünk majd egymással – mondta. – És el is jöhetsz látogatóba repülőgéppel! Az jó lesz, ugye?
Jack úgy gondolta, az lenne igazán jó, ha mindig ott lenne az apukája, és sokat játszana vele, de ezt nem mondta ki. Kezdett hozzászokni, hogy nem mond ki dolgokat.”

Abban biztos voltam, hogy ez a történet nagyon kedves és aranyos lesz, de azt nem hittem volna, hogy igazán izgalmas is! Az olvasás közben ugyanis sosem tudtam, hogy milyen kalandokba kerülnek legközelebb a főhőseink, és abban sem voltam biztos egy pillanatra sem, hogy mi lesz a végkifejlet. Bár az egész regény szenteste játszódik, a karácsonyi hangulat a történet elején egyáltalán nem érezhető, a szerző finoman építkezik, és csak a vége felé kezdjük el érezni a jól ismert karácsonyi melegséget, mely az ünnepi mesék sajátja. Ez persze nem jelenti azt, hogy a mese ne szippantana be már a legelején, ugyanis szerintem már a második oldaltól tudtam, hogy ez a kötet egy igazi kedvenc lesz. A történet vége pedig egyszerűen tökéletes volt: könnyekig megható, szívmelengető és igazán gyönyörű.

Imádtam a főszereplőinket is: nemcsak Jack, hanem még a karácsonyi malac is szinte valós figura volt, tele szeretettel, ugyanakkor hibákkal is. Jack emellett nagyon nagy utat járt be a regényben, hatalmasat fejlődött a kaland során, és rengeteget tanult a szeretetről, az önfeláldozásról, a veszteségről, és arról, hogy a dolgok nem mindig úgy alakulnak, ahogy szeretnénk, de ez nem jelenti azt, hogy a dolgok nem alakulhatnak jól.

„– Nem jó név.
– Micsoda?
– Az, hogy Karácsonyi Malac. Túl hosszú. Én nem úgy neveztelek volna, ha az enyém maradsz. Ez nem névnek való név.
– Hát hogy hívtál volna? – kérdezte a karácsonyi malac.
Jack elgondolkodott.
– Mondjuk, Kalacnak – mondta végül. – Karácsonyi Malac, csak rövidebben.
– Kalac – ízlelgette a karácsonyi malac. – Tetszik.”

Említést kell még tennem a világról, ugyanis a regény nagy része az Elveszettek Birodalmában játszódik, ahová minden olyan tárgy kerül, amelyet valaki valaha elvesztett. Furcsa volt belegondolni, hogy milyen lenne, ha az elvesztett tárgyaink éreznének, de még furcsább elképzelni azt, hogy a kedvenc játékaink – akiknek gyerekkorunkban saját személyiséget képzeltünk – mit éreznének. Voltak persze nagyon vicces figurák is ebben a világban, de igazán megható. szívmelengető történetek is, melyekben ráismertem egy-egy régi kedvenc játékomra is.

Maga az Elveszettek Birodalma is igazán érdekes volt, hiszen ennek a világnak megvoltak a saját szabályai, a működése, és természetesen megvolt a maga főgonosza is, akinek rémisztő árnyéka végig Jackre és a karácsonyi malacra vetül. Persze a remek világépítés nem ismeretlen J. K. Rowling rajongói számára, bár azt meg kell jegyeznem, hogy az Elveszettek Birodalmában nem élnék olyan szívesen, mint Harry Potter varázslóvilágában.

„– A veszteség az élet része – súgta a fülébe a malac, miközben orrával Jack hajába túrt. – De vannak dolgok, akik elvesznek, mégis élhetnek. Erre képes a szeretet.”

Mindenesetre A karácsonyi malac egészen csodálatos, szívmelengető karácsonyi olvasmány volt, melyet szívem szerint mindenkinek a kezébe adnék, kortól függetlenül. Szerintem a történet már egészen kicsiknek is felolvasható, hiszen a cselekmény nem igazán bonyolult, bár biztos vagyok benne, hogy a regény igazi értelmét csak a nagyobbak fogják megérteni, és ők azok, akik számára rengeteget adhat ez a könyv. Ugyanakkor nagyon ajánlom felnőtteknek is, ha egy csöppnyi csodára vágynak így karácsony előtt.

Értékelés:

Rating: 5 out of 5.

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mindannyian vesztettük már el kedvenc játékainkat, vagy tárgyainkat, így teljes mértékben  tudunk Jackkel azonosulni. Ebben a játékban minden bejegyzésben találtok egy karácsonyi malacos képet elrejtve. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik szó alatt találjátok meg a képet elrejtve.

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

11.08. Csak olvass!
11.10. Nem félünk a könyvektől
11.12. Könyv és más (értékelés)
11.14. Utószó
11.16. Könyv és más (extra)
11.18. Dreamworld
11.20. Spirit Bliss Sárga könyves út

A könyv adatai:

Kiadó: Animus
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 328
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789633248812
Fordította: Tóth Tamás Boldizsár
Illusztrálta: Jim Field
Megjelenés időpontja: 2021. október 12.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük