Egyéb

Márciusi összegzés – 2024

A nagyon erős februárom után márciusban magamhoz képest elég kevés könyvet olvastam el, de mivel nem igazán voltak ezzel kapcsolatos kötelezettségeim ebben a hónapban, így semmi esetre sem szerettem volna erőltetni ez olvasást. Márciusban ráadásul beteg is voltam, így egy héten át naponta legfeljebb pár oldal csúszott le. Így összesen 4 könyvet olvastam el, illetve sikerült elkezdenem A Gyűrűk Urát is, amely technikailag három kötetből áll – márciusban egyet olvastam el belőle –, mégis egy regénynek számít. A Gyűrű Szövetségéről épp ezért a mostani összegzőmben nem is mondok semmit, ehelyett igyekszem a további kötetekkel, hogy minél előbb beszámolhassak nektek a teljes Gyűrűk Ura-élményemről. Lássuk azonban azt a négy könyvet, amelyet befejeztem ebben a hónapban!


Kate Chopin: Ébredés

Edna ​Pontellier huszonnyolc éves, kétgyermekes, előkelő nő a 19. század végi Amerikában. Tizenévesen már angol klasszikusokat olvas, és politikai, teológiai kérdésekről vitatkozik. Messzire csapongó lelkét, élénk szellemét, vibráló műveltségét azonban a korabeli nők számára kiszabott társadalmi korlátok miatt örökre el kell temetnie: házasságkötése után meg kell elégednie a kizárólagos feleség- és anyaszereppel.
Egy nyár, melyet a New Orleans melletti Grand Isle tengerpartján tölt, újra megpendíti lelkében az elfeledett húrokat, ráébred arra, hogy szűkre szabott életénél többre, másra is vágyik. Nem képes, mint a többi nő, „valóságos megtiszteltetésnek érezni, hogy önmagát mint önálló személyt teljesen háttérbe szoríthatja.” A drasztikus fordulatban jelentős szerep jut a társadalmi korlátokat áttörő különc zongoraművésznőnek, és egy Robert Lebrun nevű fiatal férfinak is.
A mű, melyet szokás Flaubert Bovaryné című regényéhez is hasonlítani, kendőzetlenül és mély együttérzéssel szól a női szabadságvágyról. A regény fél évszázaddal megelőzve az egzisztencialista feminizmus alapművét, A második nemet, rávilágít arra, hogy, dacára minden társadalmi konvenciónak, mindenekelőtt egyszeri és megismételhetetlen, önmagunk, egyéniségünk kibontakoztatására teljes joggal vágyó emberi lények vagyunk, és csak azután nők vagy férfiak.

A nőnap tiszteletére két nőkkel kapcsolatos kötettel kezdtem a hónapot, ezek közül az egyik pedig az Ébredés volt, mely egy kevésbé ismert regény, pedig korát megelőző feminista gondolatokat találhatunk benne. Edna története nagyon magával ragadott, bár a cselekmény helyett ebben a könyvben a belső változásokon van a hangsúly. Egy kifejezetten erős lélektani regénynek gondolom az Ébredést, melyet azonban sajnos nem igazán lehet kapni a boltokban, ha azonban le tudtok csapni a kötetre használtan, akkor mindenképpen ajánlom, hogy tegyétek meg.

Emily Nagoski: Úgy, ahogy vagy

Egy ​könyv, amely gyökeresen átformálja mindazt, amit eddig a női testről gondoltál.

Miért olyan nehéz eljutni a csúcsra? Normális az, amit szex közben érzek? Velem van a baj? – Rengeteg nő tesz fel magában ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket nap mint nap, és érez bizonytalanságot saját teste és szexualitása kapcsán. Emily Nagoski egyedülálló munkájának fő célja, hogy eloszlassa e gyötrelmes kételyeket, és megmutassa az utat önmagunk felé. A több évtizedes gyakorlattal rendelkező szexuálterapeuta hittel vallja, hogy szexualitásunk az ujjlenyomatunkhoz hasonlóan egyedi, és nagyban függ reakcióinktól, egyéniségünktől, illetve a körülményeinktől, hétköznapi tapasztalatainktól. Épp ezért nincs okunk a szégyenkezésre vagy arra, hogy másokhoz hasonlítgassuk önmagunkat.

Minden nő más – és ez így normális.

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy az örömteli és kielégítő szexuális élet nem a testrészeinktől, hanem a hozzájuk való viszonyunktól függ. Amint megismerjük kapcsolatunkat a saját testünkkel és ráébredünk, milyen körülmények hatására vagyunk képesek ellazulni, mi kell ahhoz, hogy teljes mértékben bízzunk magunkban és a partnerünkben, máris óriási lépést tettünk a mindent elsöprő gyönyör átélése felé. Elég jól hangzik, nem?

Indulj el életed legizgalmasabb felfedezőútján, és ismerd meg a legnagyobb öröm forrását – önmagadat!

A másik nőnapi olvasmányom egy nagyon különleges és fontos kötet volt, az Úgy, ahogy vagy, mely egy tudományos ismeretterjesztő kötet, és kifejezetten a női szexualitás témájával foglalkozik. Bár úgy gondolom, hogy elég széleskörű tudással rendelkezem a témában, mégis nagyon sok érdekes információt találtam a könyvben, és rengetegszer kiáltottam fel magamban, hogy „Igen, ezt én is éreztem, csak nem tudtam a tudományos hátteret!” Ajánlom minden nőnek, de még a férfiaknak is, hogy olvassák el ezt a könyvet!

Amber Smith: Amilyen akkor voltam

Eden ​legszívesebben visszamenne az időben. Arra a bizonyos napra. Hogy mindent másképp csináljon: ne nevessen a srác poénjain, kerülje a pillantásait az este folyamán, és mindenképpen zárja be a hálószobája ajtaját.
A szóban forgó éjszakán ugyanis Edent a bátyja legjobb barátja megerőszakolta, a lány világa pedig összeomlott. Ami egykor egyszerű volt, most komplikálttá válik. Amit Eden egykor szeretett – akit egykor szeretett –, most gyűlöli. Amit egykor igaznak vélt, abból most hazugság lett. Már semminek sincs értelme, és bár Eden tudja, hogy el kellene mondania valakinek a történteket, nem képes rá. Ezért inkább eltemeti. Azzal az emberrel együtt, aki valaha volt.
Amber Smith provokatív bemutatkozó regénye feltárja a trauma által ejtett mély sebeket, és megmutatja egy fiatal lány erejét, aki megküzd a kamaszkor csalódásaival és elviselhetetlen fájdalmaival, az első szerelemmel és az első szívfájdalommal, a megszakadt és újraélesztett barátságokkal, miközben megtanulja elfogadni a túlélés erejét, amelyről nem is tudta, hogy ott rejtőzik a szívében.

Szintén elsősorban női témával foglalkozik a márciusom egyik utolsó könyve, az Amilyen akkor voltam. Az Agave Könyvek kiadásában megjelent vadonatúj regény egy nagyon fontos és komoly témával foglalkozik: a nemi erőszakkal. A történet főhőse, Eden ugyanis egy éjjel a bátyja barátjának karjai között találja magát, és erőszakot szenved el, amely az egész további életére kihat, és amelyről képtelen beszélni. Bár a regényen rajta van az ifjúsági címke, nagyon jól, éretten és érdekesen nyúl ehhez a nehéz témához, ezért minden korosztálynak nagyon ajánlom.

Serena Valentino: Bezárt szív

Ismerős ​a mese: adott egy kedves és gyönyörű fiatal lány, aki édesanyját gyászolja; egy odaadó apa, aki mindent megtesz, hogy visszahozza az anyai szeretetet a lánya életébe. És egy önző, kegyetlen asszony, aki beférkőzik a családba: a jéghideg szívű, könyörtelen mostoha, aki az új férje halála után szolgasorba taszítja a lányt a saját házában.
De ki ez a gonosz mostohaanya, a ház rideg asszonya? Mitől vált ilyen érzéketlenné, hogy még egy gyászoló gyermek mellett is csak az érdekli, hogy vagyont és hatalmat szerezzen magának s otromba leányainak? A végzetes bál, az üvegcipellő és a herceg eljövetele előtt bizony volt egy másik történet is, mely szerelemről, veszteségről, reményről és összetört álmokról szólt: Lady Tremaine története.
Néha a legkönyörtelenebb gonosztevők is feleségek és anyák voltak, akik egykor maguk is szerettek, gyászoltak és reménykedtek, hogy az életük jobbra fordul… réges-rég, a meséken innen, az álmokon túl.
Serena Valentino ínycsiklandóan borzongató Gonosztevők-sorozatában ezúttal a leghírhedtebb és leggyűlöltebb gonosz mostoha mutatkozik be – de minden, amit eddig tudtunk róla, most új megvilágításba kerül.

A márciusom utolsó olvasmánya egy könnyedebb kötet volt, a Gonoszok című sorozat legújabb része, melyben ezúttal Hamupipőke mostohájáról olvashattam. Serena Valentino eddigi összes könyvét nagyon szerettem, és a Bezárt szív sem okozott csalódást, ugyanis folytatta a regényeken átívelő történetet, és közben egy nagyon izgalmas mesét mondott el arról, hogy miként vált egy átlagos, vidám és kedves nő egy igazi gonosz mostohává. A sorozat eddigi kötetei közül talán ez a rész adta a legalaposabb lélekrajzot.

Ezek lettek volna hát a márciusi olvasmányaim, remélem, hogy ebben a rövidke listában is találtatok valamit, ami felkelti az érdeklődéseteket! Áprilisra már most sok tervem van, ugyanis több szuper új megjelenés került hozzám az utóbbi hetekben, amelyek csak arra várnak, hogy átadjam magam nekik. 

Ha pedig szeretnél még több értékelést és ajánlót olvasni tőlem, kövess engem a Facebookon vagy az Instagramon!

Márciusban elolvasott könyvek száma: 4
Elolvasott oldalak száma: 1908