Értékelés

Alice Oseman: Loveless – Szerelem nélkül

A Loveless – Szerelem nélkül fülszövege:

Mikor kezdődik már az ő szerelmi története?

A fanficmegszállott Georgia még sosem volt szerelmes, sosem csókolózott, még csak bele sem zúgott senkibe, soha. De örök romantikusként biztos benne, hogy egy nap meg fogja találni az Igazit. Amikor elkezdi az egyetemet, készít egy tervet, hogy miként találhat rá a szerelemre. Ám a tettei fájdalmat okoznak a barátainak, így felteszi magának a kérdést, miért tűnik olyan könnyűnek a romantika mások számára, míg neki nem az. Új címkéket aggatnak rá – aszexuális, aromantikus –, és ezek miatt Georgia még inkább elbizonytalanodik az érzéseiben.

Az a sorsa, hogy szeretet nélkül éljen? Vagy mindvégig rossz dolog után kutatott? Ebben az önazonosságról és önelfogadásról szóló bölcs, együttérző és szellemes történetben Alice Oseman csúcsformában tündököl, miközben Georgia és a barátai felfedezik, hogy az igaz szeretet nem korlátozódik a romantikára.

Hagyd, hogy elvarázsoljon!


Alice Oseman legújabb magyarul megjelent regényének főszereplője örök romantikusként definiálja magát, ám még sosem volt igazán szerelmes senkibe és nem is csókolózott soha.  Ez a történet nem csak Georgia első egyetemi évéről szól, hanem arról, hogy bogozza ki a szerelemhez és a testiséghez kapcsolódó érzéseit, majd fogadja el önmagát. Tartsatok bloggereinkkel a Loveless ​– Szerelem nélkül című regény blogturnéján, és ne feledjetek el játszani se, hiszen a Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetően egy szerencsés olvasónk a turné végén megnyeri a könyvet!

Alice Oseman összes könyvét nagyon szerettem, mert hatalmas érzékenységgel mutatja be a queer emberek életét és mindennapi nehézségeit. A Heartstopper nagy kedvencem lett, de a Solitaire-t is szerettem, amely az első magyarul megjelent regénye volt a szerzőnek. A Loveless – Szerelem nélkül már eltávolodik a Solitaire és a Heartstopper világától, és egy teljesen önálló regény, amely simét fontos témával foglalkozik, méghozzá az aszexuális és aromantikus emberekkel.

Az aszexualitás egy nagyon keveset tárgyalt téma, nemcsak hogy nem olvastam még erről szóló könyvet, de nem is tudnék másikat mondani a Loveless-en kívül. Az aszexuális emberek – kicsit leegyszerűsítve – nem éreznek szexuális izgalmak, nem vágynak szexre. Az aromantikus emberek ezzel szemben nem vágynak a romantikára. Ez a kettő járhat együtt és külön, illetve rengetegféle megjelenési formája lehet, így nem igazán lehet az aszexuális embereket egy kalap alá venni – szerencsére ezt nem is teszi a könyv.

„Én csak. Szeretem. A szerelmet.
Tudtam, hogy ez nyálas, de nem vagyok egy cinikus alkat. Talán álmodozó vagyok, aki szeret epekedni, és hisz a szerelem varázsában. Mint a főszereplő pasi a Moulin Rouge-ból, aki Párizsba szökik regényeket írni az igazságról, szabadságról, szépségről és szerelemről annak ellenére, hogy valószínűleg azon kellene gondolkodnia, hogy munkát szerezzen, és egyáltalán tudjon miből ételt venni.”

Nagyon belementem hirtelen a fogalmak magyarázatába, ám a könyv a legkevésbé sem ilyen didaktikus. A történet főszereplője Georgia, aki a regény elején épp végzett a középiskolával, és egyetemre megy. Az utolsó középiskolai buliban azonban szinte hidegzuhanyként éri, hogy az osztálytársai között ő már furcsának számít amiatt, mert még nem is csókolózott. Ez a rossz élmény vezeti ahhoz az elhatározáshoz, hogy az egyetemen mindenképpen szereznie kell egy pasit.

Georgiával szerintem nagyon sokan együtt fognak tudni érezni: egy visszahúzódó lány, aki legszívesebben olvas vagy filmet néz, ám nagyon szeretne nyitottabb lenni. Irigykedve figyeli az újdonsült szobatársát, és csak azt látja, hogy a másik lány, Rooney, milyen magabiztosan barátkozik, és szed fel fiúkat. Georgia azonban egyre csak bizonytalanabb, ahogy rájön, hogy nem igazán van zsánere, sőt, tulajdonképpen azt sem tudja, hogy melyik nemhez vonzódik, hiszen valójában senki iránt nem érzett még vonzalmat. Mindaz, amit a barátai mesélnek neki a szerelemről és a szexről, Georgia számára ismeretlen.

„Leginkább az zavar, hogy teljes bizonyossággal tudtam, soha, de soha nem fogok beleszeretni senkibe.

A lány útja épp ezért nagyon hosszú és nehézségekkel teli, és miközben felfedezi az egyetemi életet, szépen lassan próbál rátalálni önmagára is. Sokszor nagyon megható volt számomra ez az út, és legszívesebben megöleltem volna Georgiát, annyira sajnáltam azt, amin keresztül kellett mennie. Tovább nehezíti a dolgot, hogy a lány egy igazi romantikus lélek abban az értelemben, hogy imádja a romantikus történeteket, mindent tud – elméletben – a szerelemről, és a klasszikus értékek mentén már el is képzelte az egész életét, amelyben jelen van egy férfi, egy esküvő, és a szex is. Van egy pont, amikor Georgia azon töpreng, hogy hogyan hiányozhat neki ilyen ennyire olyasvalami, amire fizikálisan nem is vágyik, és ezen a ponton majd’ megszakadt a szívem.

„Hogy szomoríthat ennyire el az, hogy feladok valamit, amit valójában nem is akarok?
Szánalmasnak éreztem magam, amiért elszomorodom emiatt. Bűnösnek éreztem magam, hiszen vannak olyan emberek, mint én, akik boldogok.”

Ahogy Alice Oseman regényeiben általában, úgy itt is egy nagyon színes és szerethető mellékszereplő-csapattal találkozhatunk. Pip és Jason Georgia legjobb barátai még a középiskolából, és bár lesznek gondok a csapaton belül is a könyvben, ők a nagybetűs baráti társaság, akik mindig ott vannak egymásnak. Rooney az új szobatárs, aki szinte mindenben Georgia ellentéte, ám már az első pillanattól világos, hogy neki is vannak gondjai, ám ezeket ügyesen elrejti. A régi barátokhoz hasonlóan ő is nagyon gondoskodó ember, ám a legnagyobb örömömre, nem mindentudó karakter, és sokszor neki is beletörik a bicskája Georgia dilemmáiba – ennek ellenére persze mindig próbál segíteni. Sunil pedig különösen kedves a szívemnek, ő ugyanis egyfajta szülői szerepet tölt be Georgia életében.

Egyetlen negatívumként azt tudnám kiemelni, hogy nekem több helyen kicsit vontatottá vált a regény, szerintem voltak a cselekményben üresjáratok, annak ellenére is, hogy alapvetően szerettem, hogy a felismerések és a változások nem egyik pillanatról a másikra történtek meg. Azt azonban nem árulom el, hogy pontosan hová futnak ki ezek a változások – olvassátok el hozzá a Loveless – Szerelem nélkül című könyvet! Én pedig újabb Alice Oseman könyvet adok hozzá azon regények listájához, amelyet mindenkinek el kellene olvasnia szerintem.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Alice Oseman előszeretettel ír LGBTQIA+ karakerekről, a Loveless – Szerelem nélkül főszereplője például két, az irodalomban ritkán reprezentált “címkét” is magáénak tudhat, és játékunk is ezzel kapcsolatos! Mostani játékunkban a különféle LGBTQIA+ zászlókat kell felismernetek, és megírni a rafflecopter megfelelő rubrikájába, hogy kikhez tartoznak.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

(Ha nem látod a képet, kattints ide!)

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

07. 21. Csak olvass!
07. 23. Spirit Bliss Sárga könyves út
07. 25. Utószó
07. 28. Dreamworld ~ idézetes extra
07. 29. Dreamworld
07. 30. Hagyjatok! Olvasok!

A könyv adatai:

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadó székhelye: Szeged
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 408
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635978830
Fordította: Hujder Adrienn
Megjelenés időpontja: 2024. június 11.