Értékelés

Stacey Halls: Az Uránia-ház

Az Uránia-ház fülszövege:

A ​szabadságnak ára van.

London, 1847. Alig pár mérföldnyire a várostól, csendes vidéki környezetben készülődés zajlik egy csapat fiatal nő fogadására. Szigorúan titkos, hogy pontosan hol van ez a ház, és a beköltözők nem ismerik egymást. Egy valami azonban közös bennük: mindannyian bukott nők.

Az Uránia-ház menedéket kínál prostituáltaknak, piti tolvajoknak, kitaszítottaknak – az újrakezdés lehetőségét. De vajon tudnak-e élni a lakók ezzel a lehetőséggel?

Angela Burdett-Coutts, a milliomosnő az Uránia-ház egyik mecénása. Légvonalban nem is olyan messze, Piccadilly környéki otthonában tartózkodik, amikor döbbenetes felfedezést tesz. A férfit, aki tíz évvel ezelőtt zaklatta, szabadlábra helyezték. Angela tudja, csak idő kérdése, hogy a rémálom újrakezdődjön.

E nagyon különböző háttérből érkező lányok, asszonyok sorsa egy ponton összekapcsolódik, hogy kiderüljön: a szabadságnak mindig ára van.

Stacey Halls negyedik regénye valós történetet dolgoz fel: Charles Dickens, a regényíró otthont alapított, amely menedékül szolgált a bukott nőknek. E könyv lapjain a ház története elevenedik meg.


A  Stacey Halls-rajongók legnagyobb örömére, a 21. Század Kiadónak hála, az írónőnek egy újabb regénye jelent meg magyarul. Stacey Halls negyedik regénye valós történetet dolgoz fel: Charles Dickens, a regényíró otthont alapított, amely menedékül szolgált a bukott nők számára. Stacey Halls írásának középpontjában tehát az Uránia-ház áll, mely menedéket kínál a kitaszítottaknak. Egy ház, mely magában hordozza az újrakezdés lehetőségét. Tartsatok velünk, merüljünk el az írónő negyedik magyarul megjelent regényében, ha pedig nektek kedvez a szerencse, akkor tiétek lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv.

Stacey Halls az egyik kedvenc szerzőm, akinek először a Familiárisok című regényét olvastam, és innentől már nem volt megállás: a szerző minden könyvét olvasni akartam. Az Uránia-ház a negyedik kötet, amely magyarul megjelent a szerzőtől, és a korábbiakhoz hasonlóan gyönyörű borítót kapott. Ahogy Stacey Hallstól megszokhattuk, most is egy erősen női történetet olvashattunk, női főszereplőkkel, és történelmi háttérrel. Annyit azonban elárulhatok, hogy bár érdekes könyvnek találtam Az Uránia-házat, a négy kötet közül ez nyert meg magának a legkevésbé.

Ettől függetlenül egy határozottan jó könyvnek tartom. Az Uránia-ház egy olyan otthon, amely a bukott nők számára nyújt menedéket: a legtöbb ide kerülő nő a börtönből szabadult, és a program, amelyben részt vesznek, egy új esélyt biztosít a számukra. Az itt élők ugyanis amellett, hogy házimunkát végeznek, alapfokú oktatásban részesülnek, és amint elsajátítják a szükséges ismereteket, a gyarmatokra viszik őket, ahol az ígéret szerint új életet kezdhetnek. A ház azonban sosem hagyható el, és az itt élőkre szigorú szabályok vonatkoznak, ám bármikor elhagyhatják a házat, ha ezt akarják.

„Élete huszonhat éve során megtanulta, hogy az emberek kiszámíthatatlanok, megbízhatatlanok – mindegyik egy rejtély, legfőképpen saját maguk számára.”

Az Uránia-ház körül sok a dilemma, mert bár lehetőséget biztosít elvileg az újrakezdésre, valójában megvonja a szabadságot az olyan nőktől, akik már amúgy is kitaszítottnak számítnak a társadalomban. Érdekes, hogy a házat épp egy olyan nő – Angela – támogatja anyagilag, akinek a pénz ad egyfajta magasabb rendűséget, és a mérhetetlen vagyonnak hála férj nélkül is megbecsülésnek örvendhet.

A regény ebből a szempontból nagyon érdekes volt, és ahogy a szerzőnél lenni szokott, most is sok kevésbé ismert történelmi tény és fiktív ötlet vegyítéséből hozott létre valami igazán izgalmasat. A női sorsok engem nagyon érdekeltek, viszont ez a kötet számomra már túl sok szereplőt mozgatott, és emiatt különösen a könyv első fele nem tudott beszippantani. Később, ahogy alakult a karakterek sorsa, már izgalmasabb lett a regény, de továbbra is fenntartom, hogy nem kellett volna ilyen sok szereplőt középpontba állítani.

Végül persze megszerettem az Uránia-ház lányait, akik mind más történettel rendelkeztek, de a sorsuk mégis kísétetiesen hasonlított egymásra. Valamilyen szinten ugyanis mind a kor áldozatai, és épp emiatt tudtam együttérezni velük, ami végül ahhoz vezetett, hogy a kötet végén már izgultam a sorsukért. Azoknak, akik szeretik Stacey Halls regényei, vagy a női sorsokról szóló, történelmi ihletettségű történeteket, jó szívvel tudom ajánlani Az Uránia-házat is, mert számomra összességében nem kedvenc, de egy határozottan emlékezetes olvasmány maradt a könyv.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Az Uránia-ház megnyitása Dickens nevéhez fűződik, így a játékunk is hozzá kötődik. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a helyes választ. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kérdés:

Mi volt az első megjelent regényének a címe?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

07.25. Csak olvass!
07.28. This is my (book) universe.
07.31. Szembetűnő
08.01. Readinspo
08.03. Utószó
08.06. Könyv és más
08.09. Olvasónapló
08.12. Zakkant olvas

A könyv adatai:

Kiadó: XXI. Század
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 368
Kötés: Keménytáblás
ISBN: 9789635684915
Fordította: Simonyi Ágnes
Megjelenés időpontja: 2024. június 10.