Egyéb

Júliusi összegzés – 2024

Véget ért a július, a nyár utolsó hónapjához érkeztünk, és ezzel eljött az ideje az újabb összegző bejegyzésemnek. Júliusra több recenzióm is volt, a hónap végére pedig nálam is beindult a nyár, így nem nagyon volt olyan hétvége a hónap második felében, amikor néhány oldalnál többet tudtam volna olvasni. Így összesen 4 könyvet olvastam el júliusban, ami az év eddigi leggyengébb hónapja lett olvasási szempontból. Csalódott azonban nem vagyok, mert a nyár nekem általában nem az olvasásról szól – az ősszel majd bepótolom a most kimaradt köteteket. Ráadásul nagyon jó könyveket sikerült ebben a hónapban befejeznem.


Ali Hazelwood: Bride – A menyasszony

Misery ​Lark, a Délnyugat legbefolyásosabb vámpírtanácsosának egyetlen lánya kívülálló…ismét. Az emberek között névtelenségben töltött napjainak vége. Hívatták, hogy támogasson egy történelmi, békét megőrző szövetséget a vámpírok és halálos ellenségeik, a vérfarkasok között, és nem lát más lehetőséget, mint hogy feláldozza magát ezért… már megint.

A vérfarkasok könyörtelenek és kiszámíthatatlanok, ez alól az alfájuk, Lowe Moreland sem kivétel. Megkérdőjelezhetetlen tekintéllyel, de igazságosan irányítja a falkáját. És a Vámpírtanáccsal ellentétben nem érzelmek nélkül. Abból, ahogy szemmel tartja Misery minden mozdulatát, egyértelmű, hogy nem bízik benne. Ha tudná, mennyire igaza van…

Mert Miserynek megvannak a saját indokai, amiért beleegyezett ebbe a kényszerházasságba, olyan okai, melyeknek semmi köze cselszövésekhez vagy szövetségekhez, csakis az egyetlen dologhoz, ami valaha fontos volt számára. És kész bármit megtenni azért, hogy visszaszerezze, ami az övé, még ha ehhez együtt is kell élnie… magával a farkassal.

Misery és Lowe kapcsolata érdekből indul, de a kettejük között fellángoló perzselő szenvedély hamarosan mindent megváltoztat – és veszélybe sodor. Vajon sikerül megőrizniük a népeik közötti békét, vagy forró románcuk mindenki vesztét okozza?

A hónapot Ali Hazelwood új, paranormális romantikus regényével kezdtem, amely bár nem hozta A szerelem képlete szintjét nálam, azért egy kellemes és pörgős olvasmány volt. A vámpír-vérfarkas románc ráadásul hozott egy kellemes nosztalgiát is, így azoknak abszolút tudom ajánlani ezt a kötetet, akik kedvelik az ilyen típusú romantikus történeteket. A könyvről már bővebb értékelést is írtam.

Farrah Rochon: Szállnék már!

Megváltoztatnád a sorsod, ha megtehetnéd?
Merida tisztában van azzal, hogy a DunBroch klán hercegnőjeként vannak bizonyos kötelezettségei, de ez nem jelenti azt, hogy szeretnie is kell őket. Végképp nem akkor, ha ez a kötelezettség azt jelenti, hogy feleségül kell mennie valakihez, akit még soha nem látott. Merida ellenzi ezt a hagyományt, de édesanyja, Elinor királyné ragaszkodik hozzá, hogy elfogadja a sorsát.
Merida az erdő mélyén egy kunyhóra bukkan, ahol egy boszorkány varázserejű süteményt ad neki, és a lelkére köti, hogy adja oda az anyjának, aki, ha megeszi, teljesen megváltozik majd. Ám Merida úgy dönt, hogy ő maga eszi meg a bűvös finomságot…

A Sorsfordító történetek legújabb részében Merida történetét meséli újra Farrah Rochon, akitől magyarul korábban még nem olvashattunk. A Szállnék már! azonban remek bemutatkozó regény lett, és bár volt egy-két klisés momentum, azért élveztem Merida vadonatúj történetét, amely szerintem abszolút hű maradt az eredeti mese szellemiségéhez, sőt, új kérdésköröket is behozott a történetbe.

Shannon Chakraborty: Amína asz-Sziráfi kalandjai

Amína ​asz-Sziráfi az Indiai-óceán hírhedt kalózaként túlélt ármánykodó zsiványokat, bosszúszomjas kalmárhercegeket, számos férjet és még egy démont is, hogy most visszavonultan élhessen anyaként a családjával, mentesen mindentől, aminek akár a leghalványabb köze lehet a természetfölöttihez.

Amikor azonban egy olyan munkát ajánlanak neki, melyre egyetlen rabló sem mondhat nemet, Amína lelkesen tér vissza egykori életéhez régi legénységével. Egy eltűnt lányt kell megtalálniuk, cserébe pedig akkora gazdagságra tehet szert, hogy egyszer s mindenkorra biztosíthatja vele családja jövőjét. Ám minél mélyebbre ássa magát, annál világosabban látszik, hogy jóval több van ebben a munkában és a lány eltűnése mögött, mint amennyit elárultak neki.

Shannon Chakraborty, a Dévábád-trilógia szerzője tengereken játszódó, varázslatokkal és veszedelmekkel teli új regényében kalózokról és bűbájosokról, titkos és tiltott ereklyékről és ősi rejtélyekről szóló történetet mesél el, amelyben egy nő eltökélt célja, hogy megragadja az utolsó lehetőséget a dicsőségre… és saját maga írja meg a legendáját.

A Bronzváros és a folytatásai hatalmas kedvenceim voltak néhány évvel ezelőtt, és azóta sem olvastam ennyire magával ragadó fantasyt, amelynek a világa ilyen gyorsan berántott volna. Nem csoda, ha nagyon vártam Shannon Chakrabortyt új regényét is, amely ugyan a Dévábád világában játszódik, de egy nagyon más történetet mesél el. Amína asz-Sziráfi egy középkorú kalóz, aki ugyan egy ideje már visszavonultan él, ám egy nagy jutalommal – és nagy kalanddal – kecsegtető ajánlatra nem tud nemet mondani. Amína egy nagyon sokszínű, izgalmas karakter, akit nagyon élveztem követni, és vele a regény határozottan a hónap legizgalmasabb olvasmánya lett. Már erről a könyvről is olvasható az értékelésem.

Alice Oseman: Loveless – Szerelem nélkül

Mikor kezdődik már az ő szerelmi története?

A fanficmegszállott Georgia még sosem volt szerelmes, sosem csókolózott, még csak bele sem zúgott senkibe, soha. De örök romantikusként biztos benne, hogy egy nap meg fogja találni az Igazit.

Amikor elkezdi az egyetemet, készít egy tervet, hogy miként találhat rá a szerelemre. Ám a tettei fájdalmat okoznak a barátainak, így felteszi magának a kérdést, miért tűnik olyan könnyűnek a romantika mások számára, míg neki nem az.

Új címkéket aggatnak rá – aszexuális, aromantikus –, és ezek miatt Georgia még inkább elbizonytalanodik az érzéseiben.

Az a sorsa, hogy szeretet nélkül éljen? Vagy mindvégig rossz dolog után kutatott? Ebben az önazonosságról és önelfogadásról szóló bölcs, együttérző és szellemes történetben Alice Oseman csúcsformában tündököl, miközben Georgia és a barátai felfedezik, hogy az igaz szeretet nem korlátozódik a romantikára.

A júliusi utolsó olvasmányom a Loveless volt, amely Alice Oseman – a Heartstopper szerzőjének – legújabb magyarul megjelent könyve. Ez egy nagyon különleges történet, amely az aszexuális és aromantikus emberekkel foglalkozik, és a szerzőtől megszokott érzékenységgel foglalkozik a témával. Számomra nagyon izgalmas, olvasmányos, és olykor megható olvasmány lett a Loveless, amelyet nagyon könnyen lehet olvasni, ezért jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik a téma iránt.

Júliusban elolvasott könyvek száma: 4
Elolvasott oldalak száma: 1816

Augusztus első napjaiban fejeztem be Az Uránia-házat, amely már az augusztusi összegzőmbe kerül, azonban a hónap további részére nincsenek terveim, az olvasatlan könyveim közül tervezek válogatni, kedvem szerint. Augusztusban viszonylag sok programom lesz, és másfél hétig nyaralni is fogok, amikor szintén nem az olvasásé lesz a főszerep, azt azonban remélem, hogy amit magammal viszek majd az utazásomra, az el fogja nyerni a tetszésemet.