Értékelés

Steena Holmes: Emma nyomában

covers_285823
Forrás: moly.hu

Fülszöveg: (kicsit spoileres!)

Megan a harmadik születésnapján látta utoljára a legkisebb lányát, Emmát. 
Azóta két év telt el, de ő még most is valamennyi szőke kislány arcában a saját lányát véli megpillantani – az élelmiszerboltban, autók ablakában, az orvosnál. Mindenáron meg akarja találni, csakhogy eltökéltsége lassan rögeszmévé válik. 
Ugyanabban a kisvárosban él a nyugdíjas Jack, aki bolondul kis unokájáért, Emmie-ért. Ám örömét megzavarja felesége, Dottie viselkedése, titkolózása Emmie-vel és a gyermek édesanyjával, Maryvel kapcsolatosan. Dottie-n az időskori elbutulás egyre jobban elhatalmasodik, és Jack képtelen nem gondolni arra, hogy felesége valami sötét titkot rejteget előle. 
Jack és Megan története a kisvárosban évente megrendezett vásár alkalmával fonódik össze, ahol Megan véletlenül lefényképezi a kislányt és a nagyszüleit – és lehet, hogy tette katasztrófához vezet, mindkét család számára.

Sosem hallottam még erről a könyvről korábban, azonban az Agave honlapján hatalmas akcióban volt (sok más könyvvel együtt), és mivel a fülszövege is megkapó volt, megrendeltem az Emma nyomában című könyvet, és rögtön neki is álltam. Steena Holmes könyvét igaz történet inspirálta, ugyanis a szerző egyszer azt hitte, hogy eltűnt az egyik gyermeke. A könyv egy családról szól, akiktől elrabolták a legkisebb gyereket, Emmát, illetve egy idős házaspárról, akik maguk nevelik az unokájukat. Az Emma nyomában témája a gyermekrablás, ami kétségtelenül fontos téma, és fontos róla beszélni, ez a könyv azonban nem tudott magával ragadni.

Kezdjük azzal, hogy a történet végig teljesen kiszámítható volt, ami nem kis részben a fülszöveg hibája, hiszen nagyjából az egész könyvet összefoglalja, az ebben megjelenő, ominózus fénykép csak a könyv utolsó oldalain készül el. Bár a kötet nem hosszú, viszont lényegében semmi nem történik benne, csak Meghan – Emma anyjának – és családjának a szétesését látjuk, ami valamiért 2 évvel Emma eltűnése után következik be. Kétségtelenül komoly téma az újrakezdés egy ilyen tragédia után, és Meghan szenvedése sokszor tényleg szívbe markoló volt, viszont nagyon zavart, hogy egyáltalán nem élvezhette a férje támogatását, aki azt akarta, hogy Meghan újra a régi legyen – ami nem tudom, hogy mennyire lehetséges egy ilyen esemény után.

„Ha a növényeinkre ugyanolyan kevés időt fordítanánk, mint a gyerekeinkre, meglepődnénk, micsoda dzsungel venne körül minket.”

A könyvben megjelenő másik család Dottie, Jack és az unokájuk, Emmie volt. A gyereket évekkel ezelőtt Dottie hozta haza a lányuktól, aki egy intézetben élt – legalábbis a hivatalos verzió szerint. Itt sem értettem teljesen a szereplők cselekedeteit, hiszen hogy lehetséges, hogy egy apa éveken át nem keresi a lányát, akinek a gyerekét neveli, és nem is kérdezi meg a feleségét a kislány elhozatalának körülményeiről. Mindenesetre Jack fantasztikus nagyapa a könyvben, ő volt az egyetlen szereplő a könyvben – természetesen Emmie-n kívül – akit megkedveltem, Dottie viszont elviselhetetlen, bár ezt talán betudhatjuk a betegségének.

Azonban mielőtt még kihajítanánk az Emma nyomábant, mindenképpen el kell mondanom, hogy volt néhány pozitív élményem is a könyvvel kapcsolatban. Bár a szereplők nem túl összetettek, Meghan érzései nagyon szépen vannak ábrázolva, és néhány nagyon szívbemarkoló jelenetet is tartalmaz a mű, amik miatt mindenképpen megérte kézbe venni a könyvet. Emellett tetszett az ötlet, hogy Meghan a vele történt szörnyűségek után létrehoz egy programot a gyerekek védelmére: vállalkozó szülők hazakísérik az iskola után a kicsiket, az iskolában pedig felvilágosítják a gyerekeket, hogy mit kell tenniük, ha bajba kerülnek. Ezek a dolgok nagyon fontosak lennének a világon mindenhol, így hazánkban is.

Összességében nem volt rossz könyv az Emma nyomában, bár kicsit többet vártam tőle, viszont egyszer mindenképpen érdemes elolvasni a komoly téma miatt, amit feldolgoz. Angolul a könyvnek folytatása is van, ami magyar nyelven mindeddig nem jelent meg, de elképzelhető, hogy egyszer majd megpróbálkozok eredeti nyelven a folytatással, hátha jobban belopja magát a szívembe, mint az első kötet.

Értékelés:

Rating: 3 out of 5.

Ha tetszett az értékelésem, kövess a Facebookon is!

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük