Ajánló

Évértékelés: 2022 legjobb könyvei

Mostanra hagyománnyá vált, hogy minden év elején összeszedem az előző egy év legjobb olvasmányait, és értékelem az évet olvasás szempontjából. 2022 bár összességében egy nehéz, kihívásokkal teli év volt számomra, de ez nem látszott meg az olvasmányaim számán, ugyanis a tavalyinál sikerült valamivel többet olvasnom: így összesen 91 könyvet olvastam el 2022-ben, mely 26108 oldalnak felel meg. Műfajok tekintetében nagyon vegyes volt ez az év, sokféle olvasmányom volt, viszont a várólistámmal nem sikerült túl jól haladnom az elmúlt évben, ezért 2023-ra bőven maradt még olvasatlan könyvem, melyekkel az év első hónapjaiban szeretnék haladni. Előtte viszont szeretném összeszedni nektek 2022 legjobb olvasmányait egy nagyon szubjektív listába. A könyvek ezúttal random sorrendben szerepelnek a listában, mert nem tudtam sorrendet felállítani köztük.

2022 legjobb olvasmányai

Egy élet a bolygónkon

2022 első fele számomra a non-fiction könyveké volt: az első regények, amelyeket olvastam az évben, nem nyűgöztek le igazán, de David Attenborough kötete, az Egy élet a bolygónkon, teljesen magába szippantott, és sokat segített abban, hogy a környezeti problémákat a maguk teljességében láthassam át. Attenborough könyve ugyanis egyrészt izgalmas történeteket hoz az író életéből, másrészt foglalkozik a bolygónkat érintő legfontosabb problémákkal, és megoldási javaslatokat is ad rájuk. Attenborough egészen másként látja az egyén szerepét a környezeti katasztrófa megállításában: nem azzal érhetünk célt, ha lemondunk a kényelemről (bár van, amiről azért le kell mondanunk), hanem azzal, ha megpróbáljuk a saját gondolkodásmódunkat megváltoztatni, a saját körünkben hatást gyakorolni, és ezzel talán befolyásolhatjuk a magasabb szinteken lévő döntéshozókat is.

A fák titkos élete

Rögtön még egy non-fiction könyvet szeretnék a listára tenni, mely szintén a természettel foglalkozik, de egészen más aspektusból. Peter Wohlleben A fák titkos élete című könyvében azt mutatja be nekünk, hogy mi mindenre képesek a fák: kommunikálnak egymással, képesek figyelmeztetni a veszélyre, védik magukat, elképesztően gyógyulnak, és baj esetén támogatni is tudják egymást. Számomra nagy meglepetés volt, hogy a fák ennyire összetett élőlények, Peter Wohlleben pedig képes volt nagyon izgalmasan beszélni róluk, miközben annyi érdekességet adott át a könyvön keresztül, hogy hónapokig ontottam magamból a fákkal kapcsolatos izgalmas tényeket a beszélgetéseimben. Ráadásul ezzel a tudással egész más érzés volt kirándulni a nyáron, ezért mindenkinek szívből ajánlom ezt a különleges olvasmányt.

A boszorkány szíve

Természetesen idén is került a listámra fantasy, méghozzá A boszorkány szíve című fantasztikus regény Genevieve Gornichec-től. Ez a történet mintha kimondottan nekem íródott volna: mitológiai témát dolgoz fel fantasy köntösben, ráadásul a történet főszereplője Loki és a felesége, Angurboda, aki egy nagyon izgalmas, sokoldalú női karakter, akin keresztül egy bonyolult, diszfunkcionális kapcsolatba kapunk bepillanást, és egy nagyon összetett lelket fedezhetünk fel. A történetben rajta kívül is számos skandináv mitológiai alak feltűnik, köztük természetesen Loki, aki egészen új oldalát mutatja meg a kötetben, és izgalmas kalandokba keveredik más istenekkel. A történetmesélés közben pedig Gornichec nagyon közel maradt az eredeti, mitológiai történetekhez is.

Gallant

Nem hiszem, hogy volt már horror regény a kedvenceim listáján, de idén V. E Schwab legújabb regényét nem tudtam kihagyni. 2021-ben az Addie LaRue láthatatlan élete volt az egyik kedvenc olvasmányom, mely olyan nagy élmény volt, hogy idén nagyon vártam a szerzőnő könyvfesztiválra megjelenő, legújabb regényét, mely szerencsére nem okozott csalódást, bár az igazat megvallva szinte semmiben sem hasonlított V. E Schwab korábbi könyveire. A Gallant egy sötét hangulatú fantasy, melynek főhőse egy néma kislány, Olivia, aki egy napon, különös körülmények között lel rá a családjára, akik egy hátborzongató, titkokkal övezett kastélyban élnek. Hamarosan pedig az is kiderül, hogy Olivia nem véletlenül nőtt fel árvaházban, családja ugyanis veszélyes feladatot lát el: óvja a világunkat.

Jane Austen és a szavak művészete

A lista utolsó helyére egy viszonylag friss olvasmányom is felkerül, mely nagy meglepetést okozott, ugyanis sokkal izgalmasabb volt, mint arra számítottam. Persze mit is vártam, ha már a címben benne van Jane Austen neve! A Jane Austen és a szavak művészete egy igaz történeten alapuló regény, mely a világ leghíresebb írójának rejtélyes életét dolgozza fel. Különös ugyanis, hogy Jane Ausen annak ellenére, hogy a világtörténelem legjobb romantikus regényeit írta, a valóságban sosem ment férjhez, ráadásul a férfiakhoz fűződő viszonyáról is keveset tudunk. Catherine Bell azonban összegyűjtötte a fellelhető információkat, és fantasztikus regénnyé formálta, melyből egy életvidám főhősnőt ismerhetünk, aki a legnagyobb bajok közepette is igyekszik megőrizni optimizmusát.

+1 – Heartstopper sorozat

A lista végére valójában nem egy könyv, hanem egy sorozat került, mely 2022-ben teljesen magába szippantott: ez a Heartstopper – Fülig beléd zúgtam képregénysorozat, melyet először az év elején angolul olvastam, majd áprilisban megnéztem az első részből készült Netflix sorozatot, az év második felében pedig magyarul is elolvastam a köteteket. A történet két gimis fiú romantikus történetét meséli el, és attól igazán különleges, hogy a karakterek nagyon valósághűek, a problémáik pedig éppen olyanok, mint a hasonló korú fiataloké a való életben.

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük