Ajánló

8+1 fontos könyv nőkről (nem csak) nőknek

Március 8-án ünnepeljük a nőnapot, amelyre sokan egy szál virággal vagy tábla csokival emlékeznek meg, pedig valójában a nők egyenjogúságának és emberi jogainak a napja ez. Ez a nap alkalmat ad arra, hogy a nőket ért és ma is érő problémákról beszéljünk, és olyan könyveket olvassunk, amelyek segítenek megérteni a ők helyzetét ma, és az egész történelemben. Korábban már készítettem egy nőnapi könyvajánlót, ahol éppen ilyen komoly témákkal foglalkozó könyveket ajánlok, ám az azóta eltelt években is olvastam női sorsokról és problémákról szóló könyveket, így a mostani ajánlóm tulajdonképpen a korábbi folytatása lesz, melyben ismét fontos könyveket ajánlok – ezúttal nemcsak nőknek, hanem mindenkinek, aki szeretne kicsit megtudni a témáról.


Candace Bushnell – Katie Cotugno: Csajoknak kötelező

Az első könyv, amelyet ajánlok, olyan ifjúsági könyv, amelyet jó szívvel ajánlok mindenkinek, egészen középiskolás kortól, és bár a regény olvasmányos és könnyen befogadható, komoly témákkal foglalkozik. A Csajoknak kötelező egy LOL+ kötet, mely már az idősebb korosztálynak szól, és nehezebb témákkal is foglalkozik, mégis megőrzi a LOL sorozat darabjainak optimista jellegét. A történet főszereplője Marin, aki az osztálytársaihoz hasonlóan bele van zúgva az iskola egyik fiatal, jófej tanárába. Amikor azonban a férfi átlép egy határt vele szemben, Marin megrémül és összezavarodik, ugyanakkor semmiképp nem akarja szó nélkül hagyni az esetet. Csakhogy úgy tűnik, senki nem figyel rá, ezért új módszereket keres.

A történet egyrészt nagyon fontos dolgot tanít nekünk a tanár-diák viszonyok jellegéről és a szexuális zaklatásról, másrészt fontos szerepet kap a feminizmus, és az az út, ahogy a fiatal lányok eljuthatnak oda, hogy ők is megismerjék az irányzat valódi céljait és törekvéseit. Minden korosztálynak jó szívvel ajánlom ezt a különleges regényt!

Stacey Halls: Familiárisok

Stacey Halls minden magyarul megjelent könyve tökéletes választás nőnapra, ugyanis mindegyik regénye női sorsokkal és történetekkel foglalkozik. A Familiárisok két nőről szól, akik mindennek ellenére összefognak, hogy segítsenek egymásnon egy nagyon erősen a férfiak uralta világban. Fleetwood egy 17 éves lány, akinek fő feladata az, hogy örököst szüljön a férjének, csakhogy a lány már három alkalommal is elvetélt, így az orvosa szerint a negyedik várandósságába bele fog halni. Alice, a bába azonban biztos benne, hogy segíthet a lányon és a gyermekén – csakhogy neki is megvan a maga problémája, ugyanis boszorkánysággal vádolják.

Bár a regény igaz történeten alapul, fantasy elemek is megjelennek benne. A történet fő üzenete azonban mégis az, hogy milyen erősek tudnak lenni a nők, ha összefognak.

Celeste Ng: Amit sohase mondtam el

Tavaly nyáron olvastam el Celeste Ng nagysikerű regényét, mely már hazánkban is több kiadást élt meg. Az Amit sohase mondtam el egyszerre krimi, családregény és lélektani történet, ugyanis a főszereplő, Lydia már a történet kezdete előtt meghal. A kínai-amerikai bevándorló család gyermeke, Lydia, igazi csodagyerek, a szülei büszkesége, hiszen látszólag mindent megvalósít, amire a szülei vágytak. De vajon mi történhetett a lánnyal? Bajba került és gyilkosság áldozata lett? Vagy épp önmaga vetett véget az életének? Miközben megismerjük a család évtizedekre visszanyúló, nehézségekkel tarkított életét, lassan arra is fény derül, hogy mi történhetett a lánnyal.

Bár a regény a legkevésbé sem csak nőkről szól, de fontos dolgokat mondd el a nőkre nehezedő nyomásról, és arról, hogy a 70-es években – de még ma is – sok nő kényszerült rá, hogy a karrier helyett válassza a családot.

Donna Freitas: Rose Napolitano kilenc élete

A Rose Napolitano kilenc élete egy izgalmas gondolatkísérlet, melynek középpontjában a gyermekvállalás kérdése áll. Rose életének kilenc különböző változatát követhetjük nyomon ebben a történetben, melyek egyetlen pontból ágaznak szét: abból az estéből, amikor Rose elmondja a férjének, hogy nem szeretne gyereket. Míg egyes életekben Rose kiáll a döntése mellett, addig más esetekben végül mégis beadja a derekát, és teherbe esik. Azt azonban, hogy Rose mely döntése volt helyesebb, nem egyszerű eldönteni.

Bár a könyv nem minden fejezete volt tökéletesen kidolgozott, a gyermekvállalás kérdését számos aspektusból mutatja be, és felhívja a figyelmet arra, hogy nincsenek jó vagy rossz döntések.

Margaret Atwood: Pénelopeia

Margaret Atwoodnak szintén egy fontos témája a női sors és a nőket érintő fontos kérdések. Atwood legtöbb könyvében szerepet kap a feminizmus, gondoljunk csak A Szolgálólány meséjére, mely az egyik legizgalmasabb feminista disztópikus történet. A Pénelopeia című rövidke kötetében azonban a mitológiából veszi az inspirációt, és Odüsszeusz felesége, Pénelopeia szemszögéből meséli újra az ikonikus történetet. Mindemellett pedig végre szót ad annak a 12 szolgálólánynak, akiket a híres eposzban, szinte észrevétlenül felakasztottak.

A Pénelopeia – bár egy nagyon régi történetet mesél újra – nagyon is aktuális problémákat vonultat fel, és felveti a kérdést, hogy a történelem nőalakjai miért nem érdemeltek bocsánatot úgy, mint a férfiak.

Alice Walker: Az öröm titkának őrzői

Az öröm titkának őrzői a Bíborszínben megismert Tashi története. Ő az a lány, aki a költői nevű, de valójában borzasztó, női beavatási szertartáson vett részt fiatalon, melynek során megcsonkították őt. Azt, hogy az afrikai országokban sokáig bevett eljárás volt a nők ilyen jellegű csonkítása, melynek célja, hogy ne élvezhessék a szexuális együttléteket, ma is kevésbé van benne a köztudatban. Az pedig, hogy ezek a borzalmak sok helyen ma is tartanak, még kevésbé. Ma körülbelül kétszázmillió nő és kislány él állandó fájdalomnak, szülési komplikációknak kitéve, megfosztva minden testi örömtől.

Az öröm titkának őrzői a szerző másik regényével, a Bíborszínnel együtt tökéletes nőnapi olvasmány, és bár egész biztosan nem könnyed kötetek, szerintem mindenkinek érdemes megismerkednie velük.

Kate Chopin: Ébredés

Már az idei nőnapra készülve olvastam el Kate Chopintól az Ébredés című regényt, melyről nagyon sokáig még csak nem is hallottam, pedig egy nagyon érdekes feminista mű, mely 1899-ben íródott, és a korát megelőző módon beszél a nő kiteljesedéséről.

A regény főszereplője, Edna, egy fiatal feleség, aki a történet kezdetén épp a férjével és a két gyermekével nyaral. Az utazás során látszólag nem történik semmi izgalmas, Edna beszélget és kirándul a többiekkel a nyaralóhelyről, a lelkében azonban nagy változások indulnak meg, és rájön, hogy jelenlegi életében bezárva érzi magát, mintha feladná a személyiségét a családjáért. Mindeközben pedig a szerelem érzése is megtalálja a nőt. Edna összezavarodik, kutatja a saját érzései mögött megbúvó okokat, és mindeközben még a szerelem is rátalál.

Virginia Woolf: Saját szoba

A lista végére teszem Virginia Woolf írását, amely nem fikció, hanem inkább egy esszé, amely azonban nagyon érdekes és olvasmányos. A szerző a kötetben a nők és a regény témájáról szóló előadását tervezi, a folyóparton elmélkedik, és közben felfedezi, hogy a nők és a regények kapcsolata egészen sokféle lehet, beszélhetünk például arról, hogy milyen regények szólnak a nőkről és miként, vagy hogy milyenek azok a regények, amelyeket a nőkről írnak.

Woolf a Saját szobában az irodalomban felbukkanó női szerzőkről is elmélkedik, és arra jut, hogy ahhoz, hogy egy nő is alkothasson, arra van szükség, hogy biztosított legyen számára is a saját tér, a „szoba”, ahol elvonulhat többek között a nők vállát nyomó kötelességek elől is.

+1 Mayim Bialik: FelNŐni

Az utolsó könyv, amelyet felvettem a listára, egy egészen különleges kötet, amely nem regény, és talán nem is tartozik szorosan a lista többi kötetéhez, mégis fontosnak éreztem, hogy megemlítsem. Ez Mayim Bialik, az Agymenők sztárjának könyve, a FelNŐni, mely tulajdonképpen egy felvilágosító, tiniknek íródott könyvre hasonlít a leginkább, de ennél jóval több. Mayim a saját tapasztalatain, élményein átszűrve beszél a nőiességről, a nőket érintő kérdésekről, és a testiségről, a szexualitásról is. Az általa elmondottakat pedig nemcsak a női léte, hanem a biológus végzettsége is validálja.

A könyv sokat segíthet azoknak a lányoknak, akik épp csak most kezdik kibontani a nőiességüket, és amíg olvastam, végig arra gondoltam, hogy milyen jó lett volna, ha annak idején én is olvashattam volna ezt a kötetet.

Köszönöm, hogy elolvastátok a nőnapi könyvajánlómat, és remélem, hogy van olyan könyv a listán, amely megragadta a figyelmeteket. Boldog nőnapot kívánok nektek, és sok-sok szuper olvasnivalót!