Értékelés

Heather Fawcett: Emily Wilde tündérenciklopédiája

Az Emily Wilde tündérenciklopédiája fülszövege:

Jóllehet ​Emily Wilde professzor nem tudja, hogyan kell társaságban viselkedni – vagy egyáltalán elérni, hogy meghívják valahova –, de jó úton jár afelé, hogy a világ egyik legnevesebb drüadológusa, azaz szerzeteket tanulmányozó tudósa legyen. Épp a tudományos közösség első, mindent átfogó tündérenciklopédiáján dolgozik, amitől pályafutása felívelését várja, és már csak egy fejezet van hátra, ami a sarkköri Ljoslandon élő titokzatos rejtettekről szólna.

Ám Emily teljesen idegen terepen találja magát, amikor megérkezik Hrafnsvik csodás, de zord falujába. A külvilágtól szinte teljesen elszigetelten élő helyieknek egymásra kell hagyatkozniuk a túlélés érdekében, és Emily társas készségek hiányában hamar magára haragítja a fél falut. A dolgok tovább bonyolódnak Wendell Bambleby professzor érkezésével, aki Emily egyetemi riválisa, és szintén a rejtetteket kutatja.

Amikor a lehengerlő természetű férfi felajánlja Emilynek, hogy dolgozzanak együtt, a nő kénytelen elfogadni az ajánlatát, máskülönben fennállna a veszélye annak, hogy Bambleby kisajátítja magának az összes felfedezés érdemét. Ugyanakkor azt is tudja, hogy Wendell több annál, mint aminek látszik, és nem bízhat meg benne. Emily csakhamar azon kapja magát, hogy hiába szeretne tudományos távolságot tartani a ljoslandi szerzetektől, belekeveredik gonosz játszmáikba. Ha Wendell-lel együtt segíteni akar Hrafnsvik lakóinak, nemcsak a hőn dédelgetett tudományos objektivitását kell kockára tennie, hanem az életét is.

Heather Fawcett regénye egy varázslatos izlandi tündérmese, ami az 1900-as évek egy képzeletbeli világában játszódik, ötvözve az Ezüstfonás, A Hollókirály és a Ház az égszínkék tengernél különleges hangulatát.


Az Agave Könyveknek hála végre Magyarországra is megérkezett Heather Fawcett különleges fantasy regénye, az Emily Wilde tündérenciklopédiája! A történet főhőse, Emily egészen a sarkkörig megy, hogy vége befejezze különleges enciklopédiáját, és megírja a szócikkjét az ezen a tájon élő különös rejtetteknek. Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan folytatódik Emily nem mindennapi története, akkor tarts bloggereinkkel, és ha velünk játszol, akár a könyv egy példányát is megnyerheted!

Nem tudom pontosan, hogy az Emily Wilde tündérenciklopédiája belefér-e a cozy fantasy műfajába, de az egészen biztos, hogy számomra nagyon otthonos és kellemes élmény volt ennek a könyvnek az olvasása. Ugyan mindössze 330 oldal körül volt a könyv hossza, ami általában kevés egy jól felépített fantasyhoz, de itt teljesen beszippantott a sztori már szinte az első oldalaktól kezdve. De lássuk, hogy pontosan mi is ragadott meg ennyire ebben a regényben!

A könyv főszereplője Emily, aki épp egy átfogó enciklopédiát készít a világ összes tündérfajáról. Ebben a világban a tündérek egyértelműen léteznek, sok-sok történet szól róluk, de nem könnyű megfigyelni őket, mert az emberektől távol, általában az erdők mélyén élnek, a miénktől teljesen különböző kultúrában. A tündérek, vagy tudományos nevükön a szerzetek nagyon sokfélék lehetnek, de közös bennük, hogy valamilyen varázserővel rendelkeznek, és erősen kötődnek a természethez.

„A szerzeteket nem lehet megérteni. Szeszélyek és hóbortok vezérlik a viselkedésüket, alig többek pár ellentmondásnál.”

Emily csupán egyetlen tündérfajt nem vizsgált még: a sarkkörön élő szerzeteket. Épp ezért ellátogat erre a hideg, különös tájra, hogy kutatásokat végezzen, ám nemcsak a hideg időjárással és a favágással gyűlik meg a baja, hanem a falusiakkal is, akik valami miatt láthatóan nem kedvelik a nőt. Szerencsére hamarosan különös segítsége érkezik Emilynek, méghozzá épp egy rivális tudós személyében, aki egy pillanat alatt az ujja köré csavar mindenkit – csak azt nem lehet tudni, hogy Emily kutatását vajon segíti, vagy épp hátráltatja.

Emily és Bambleby párosa nálam telitalálat volt: a két szereplő gyökeresen eltérő jellem, így nem keveset cukkolják egymást, néha a másik idegeire mennek, érdekes módon azonban mégis kiegészítik egymást. Emily zárkózott, de a munkájában nagyon fegyelmezett, míg a férfi inkább azzal tölti az idejét, ami jól esik neki, azonban az embereket jól kiismeri – kivéve persze Emilyt, aki makacsul ellenáll Bambleby sármjának. Azt, hogy a kettejük kapcsolatának mennyire romantikus a színezete, hát, tulajdonképpen még mindig nem sikerült eldöntenem egyértelműen.

„Egyre biztosabbra veszem, hogy valamilyen tündérvarázslattal szerzett doktorátust, mert nehéz elképzelni, hogy akár csak mímelni is tudná a munkát.”

Bár a könyv dinamikáját, és a vicces pillanatok nagy részét Emily és Bambleby párosa adta, de kalandokból sem volt hiány, ráadásul egy izlandi ihletésű, különleges helyszínen játszódott a történet, amely tele volt izgalmas, és egymástól nagyon különböző lényekkel. És ugyan emiatt a kötet igazán hangulatos lett, a világépítés még meglehetősen hiányos, így hát remélem, hogy hamar érkezik majd a második rész is, amelyben még többet megtudhatunk erről az izgalmas világról.

Összességében az Emily Wilde tündérenciklopédiája, egy humoros és nagyon hangulatos fantasy, és egy igazán kellemes olvasmány, amely az elejétől a végéig teljesen kikapcsolt. Az Emily Wilde tündérenciklopédiája nem egy nagyon összetett fantasy, de nem is akar több lenni egy szórakoztató, izgalmas regénynél. Épp ezért bátran tudom ajánlani a könyvet mindenkinek, aki szereti a tündéreket, a különleges hangulatú fantasyket, és az izlandi ihletettségű történeteket.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted egyenesen a kiadótól!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Emily Wilde a történet során tündérek után kutat, és mivel vele tartunk, így mi is sokat megtudhatunk ezekről a különleges lényekről. Játékunkban ezért most a tündérekkel foglalkozunk: minden blogon egy rövid leírást találtok a tündérekről, nektek pedig csupán azt kell kitalálnotok, hogy melyik könyvből származik az idézet.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Feladat:

„Mint az összes többi tündér, akivel eddig találkoztam, ő is gyönyörű. Szinte elviselhetetlenül szép. Nem először kívánom: bárcsak olyan formában jelenne meg előttem a gonosz, ahogy azt megérdemli.”

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

05. 22. Utószó
05. 24. Hagyjatok! Olvasok!
05. 26. Milyen könyvet olvassak?
05. 28. Readinspo
05. 30. Könyv és más
06. 02. Dreamworld
06. 04. Spirit Bliss Sárga könyves út

A könyv adatai:

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 336
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789635982752
Fordította: Ballai Mária
Megjelenés időpontja: 2024. április 23.