Értékelés

T. Kingfisher: Varázslókalauz önvédelmi sütéshez

A Varázslókalauz önvédelmi sütéshez fülszövege:

A tizennégy éves Mona más, mint a város védelmével megbízott mágusok: nem tudja uralni a villámlást, nem tud beszélni a vízhez. Familiárisa egy kovászkeltető, mágiája pedig kizárólag kenyéren működik. Kényelmes életet él a nénikéje pékségében, ahol mézeskalács embereket bír táncra.

Élete azonban fenekestül felfordul, amikor egy holttestet talál a pékségben. Egy orgyilkos járja a város utcáit, varázsnépekre vadászik, és úgy tűnik, Mona a következő célpontja. Ráadásul a hirtelen mágusok nélkül maradt, káoszba zuhant városban talán még az orgyilkos lesz Mona legkisebb problémája…


A Kossuth Kiadó jóvoltából immár magyarul is elolvashatjuk T. Kingfisher Varázslókalauz önvédelmi sütéshez című könyvét, melyben bepillantást nyerhetünk egy tizennégy éves kis pékmágus küzdelmeibe, hogy megmentse az otthonát és az életét. Ezúttal öt bloggerünkkel vehettek részt a nagy kalandban, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

A Varázslókalauz önvédelmi sütéshez a cozy fantasy irányzat egyik slágerkönyve, amely nagy sikert ért el az olvasók és a tartalomgyártók körében is az utóbbi hónapokban. Én is nagy izgalommal vártam, hogy elolvashassam, mert már a megjelenéskor éreztem, hogy ez tetszeni fog nekem. Sütés, varázslás és cozy hangulat – ez kell nekem! És nem is csalódtam, sőt, a havi összegzőmben már áradoztam is arról, hogy mennyire imádtam ezt a könyvet. Most pedig kicsit bővebben is mesélek róla.

T. Kingfisher kötete egy nagyon hányattatott sorsú kötet, mely végül tulajdonképpen a véletlennek köszönhette a sikerét. A szerző T. Kingfisher, azaz Ursula Vernon, aki még 2007-ben kezdte el megírni a Varázslókalauzt. Ez még jóval a covid és a cozy fantasy megjelenése előtt volt, és akkoriban nem is akarták kiadni a könyvet, többek között azért, mert a szerző a gyerekkönyveivel vált ismertté, a Varázslókalauz pedig egy jóval sötétebb történet, mint amit megszoktak tőle. Ezért is választott álnevet az írónő, és végül magánkiadásként jelentette meg ezt a könyvet, mely igazán a covid alatt lett népszerű és aktuális – amikor mindenki nekiállt sütögetni.

„Úgy képzelem, az igazán rossz emberek mind azt hiszik, hogy majd jól kihasználják a másikat, méghozzá nagyon okosan. És persze mindegyikük hatalomra tör. Sosem azért döfik hátba egymást, mert pékek akarnak lenni.”

A regény egy olyan világban játszódik, ahol a mágia létezik, és egyes emberek – a varázsosak – rendelkeznek is valamilyen képességgel. Ezek a mágikus erők nagyon változatosak, Mona, a könyv főhőse például a kenyérrel, és más péksüteményekkel tud varázsolni: életre kelti a mézeskalács figurákat és a kovászt, és megparancsolja a kenyérnek, hogy legyen puha, kemény, vagy épp ne égjen meg. Mona tésztamágiája nem tűnik különösebben hasznosnak, de a lány elégedett az életével a pékségben. Egy nap azonban valaki vadászni kezd a varázsosokra, így a lány többé nincs biztonságban.

Mona egy nagyon érdekes karakter, 14 éves, és a legtöbb fantasyvel ellentétben ennek megfelelően is viselkedik. Mona nem akar hős lenni, és nem is örül, hogy azzá válik, ráadásul többször is felteszi a kérdést, hogy miért nem a felelős felnőttek oldják meg azokat a nagy horderejű problémákat, amelyeket végül neki kell. Miért nem a hercegnő oldja meg a város gondjait, akinek ez lenne a feladata? Miért nem csinálnak semmit a hatalmi pozícióban lévő varázsosok és varázstalanok?

Mindamellett, hogy a könyv kikacsint az olvasóra, és kétségbe vonja a klasszikus fantasy toposzokat, egy pillanatra sem csorbul a kötet humora. Mona minden nehézségre humorral és iróniával reagál, és épp emiatt válik a regény nagyon szórakoztatóvá. Pontosabban emiatt, és a pörgős cselekmény miatt, mely nem nélkülözi az abszurd kalandokat sem.

„Fogalmam sem volt, hogyan győzzük le a politikát kenyérrel.”

T. Kingfisher világa ráadásul nagyon érdekes, és viszonylag jól felépített. Mona otthona egy középkori hangulatú város, melynek minimálisan a politikai viszonyaiba is betekinthetünk, és nemcsak a csillogó, de a veszélyes oldalát is megláthatjuk. A középosztálybeli Mona pékségétől eljutunk egyenesen a palotáig, de a legveszélyesebb sikátorig is, ahol egy különös mágus egy lócsontvázon lovagol. Olyan sok apró meglepetés, abszurd, vicces kaland és különös esemény zajlik ebben a könyvben, hogy ezen már meg sem lepődtem, viszont nagyon jól szórakoztam.

A Varázslókalauz önvédelmi sütéshez egy kicsit sötétebb hangulatú és humoros, de jól felépített fantasy, tele nagyon jó ötletekkel. A végére pedig a cozy fantasykhez képest egészen nagyra nőttek a tétek is, így izgalomból sem volt hiány. Ha tehát olyan könyvet keresel, ami kikapcsol, megnevettet és elszórakoztat, akkor nem is találhatsz jobbat ennél a regénynél.

Értékelés:

Ha kedvet kaptál a könyvhöz, itt beszerezheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mivel a sütés nagyon fontos szerepet játszik ebben a könyvben, ezúttal sütéssel kapcsolatos kérdéseket találhattok a blogjainkon. A feladatotok az, hogy beírjátok a helyes választ a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kérdés:

Mely cukrászverseny ítésze Mary Berry és Paul Hollywood (a magyar cím kell)?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

07. 10. Spirit Bliss Sárga könyves út
07. 12. Utószó
07. 14. Könyv és más
07. 16. Dreamworld
07. 18. Hagyjatok! Olvasok!

A könyv adatai:

Kiadó: Kossuth
Kiadó székhelye: Budapest
Kiadás éve: 2024
Oldalszám: 352
Kötés: Puhatáblás
ISBN: 9789636362935
Fordította: Rusznyák Csaba
Megjelenés időpontja: 2024. április 23.