Értékelés

Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

covers_509151
Forrás: moly.hu

Fülszöveg:

Persze hogy olyan akarok lenni, mint ők. Gyönyörűek, égi tűzben kovácsolt pengék. Örökké élnek. És Cardan közülük a leglenyűgözőbb. Őt gyűlölöm legjobban. Annyira gyűlölöm, hogy néha még levegőt venni is elfelejtek, amikor őt nézem.

Egy szörnyű reggelen Jude és a nővérei végignézik, ahogy lemészárolják a szüleiket. A félelmetes gyilkos mindhárom lányt elrabolja, és Tündérföldére, a nagykirály udvarába viszi. Jude-ot csúfolják és kínozzák a halandósága miatt, és hamarosan rádöbben, ahhoz, hogy életben maradjon ebben a kiszámíthatatlan, veszélyes új világban, éppolyan okosnak, agyafúrtnak és hamisnak kell lennie, mint maguknak a tündéreknek. 

Csakhogy a hatalomhoz vezető lépcsőfokokat sötét árnyak és árulás lengi körbe. Ráadásul szembe kell néznie a dühítő, arrogáns, ám karizmatikus Cardan herceggel. A lehető legóvatosabban kell eljárnia.

Abban a pillanatban tudtam, hogy meg kell szereznem ezt a könyvet, amint megláttam a borítóját – még az angol kiadáson. Azonban igyekszem nem csupán a borító alapján választani, ezért elolvastam a fülszöveget is, ami szintén nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Amikor a Könyvmolyképző végre piacara dobta a magyar kiadást, nem is haboztam tovább, és beszereztem A kegyetlen herceg egy példányát.

A történet egyik legnagyobb erőssége a világépítés, hiszen a könyvben nagyon részletesen megismerhetjük Tündérföldét (plusz pont a térképért a könyv elejében), az ott élő lényeket és a szokásokat. Ez a világ egyszerre válik lenyűgözővé a csodálatos tájak és tökéletes varázslények miatt, és egyszerre szörnyű is, hiszen mindennapos a vérontás, és a halandók számára szinte pokol itt élni. Így van ezzel Jude is, akinek minden nap meg kell küzdenie a nagyképű tündérekkel – különösen Cardannal és barátaival, – akik akár meg is ölhetik őt. Mindezzel a könyv olyan egyedi hangulatot tud átadni, amit csak nagyon kevés könyvnek sikerül. De nézzük a cselekményt!

„Tündérfölde gyönyörű, de olyan, mint egy aranyszarvas teteme, a bőr alatt férgek rágják a húsát, bármelyik pillanatban szétrobbanhat.”

Egy olyan könyvben, mely a miénktől teljesen eltérő világban játszódik, nyilván szükség van valamiféle hosszabb felvezetésre, melyben megismerjük a szereplők mindennapjait. Itt azonban kicsit hosszúnak éreztem ezt az első részt, hiszen nagyjából csak a könyv felénél kezdődnek az igazán érdekes részek. A történet még azelőtt kezdődik, hogy Cardan és a csatlósai szemet vetettek Jude-ra és Tarynre, és bár egyrészt érdekes volt, ahogy a kisebb piszkálódások gyilkossági kísérletekké fajulnak, ez a rész nem tudott olyannyira lekötni, mint a könyv második fele. Már az elején megismerkedünk Locke-kal is, de ez a szál is csak közepesen tudott megfogni, az viszont egyértelmű, hogy később fontos következményei lettek a cselekedeteinek.

„Ezentúl szembeszállok veled. Folyton azt hangoztatod, hogy én egyszerű halandó vagyok, te pedig Tündérfölde hercege. Hát akkor vésd az eszedbe, hogy ez azt jelenti, nekem nincs vesztenivalóm, neked viszont annál több. Lehet, hogy végül nyerni fogsz, elvarázsolhatsz, fájdalmat okozhatsz, megszégyeníthetsz, de minden tőlem telhetőt elkövetek, hogy megfosszalak mindentől, amitől csak tudlak. Abban biztos lehetsz, hogy ez csupán ízelítő volt, ennél sokkal többre is képes vagyok”

A regény második fele – kicsit már onnantól, hogy Jude megbízást kap a leendő királytól, de különösen a koronázási ünnepségtől – azonban olyannyira lekötött, hogy már nem is tudtam másra figyelni, csak az izgalmas fordulatokra. Tetszett továbbá az a lassan kibontakozó rejtély, amin egy jó ideig együtt törhettük a fejünket a főszereplővel. Az író olyan finoman csepegtette az információkat, mintha egy valódi krimiben lennénk, és amit végül megtudunk, az is nagyon izgalmasra sikerült. Ráadásul a könyv első felét is egyértelműen megmenti, hogy milyen szép ívet mutat be Jude jellemfejlődése, és hogyan válik óvatos kislányból igazi cselszövővé. Már most nagyon várom a folytatást, mert ez a történet még korántsem záródott le!

Említésre méltó még a könyv kapcsán a gyönyörű kidolgozás, ugyanis a rajzolt térkép mellett több apró rajz is színesítette a kiadást (ezt egyébként az eredeti kiadásból tartották meg. A kötetbe egy plusz novella is bekerült, amelyből a könyv egyik legfontosabb jelenetét ismerjük meg egy új szemszögből. Mindezek igazán exkluzívvá teszik A kegyetlen herceget.

Értékelés:

Rating: 4.5 out of 5.

Egy nagyon király, idézetekből (angol nyelven) és fanmade-ekből összeállított trailer a könyvhöz:

Egy hozzászólás

Szólj hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük